Английският драматург Кристъфър Мърлоу, живял в края на XVI век, е бил съавтор на някои от произведенията на гения Уилям Шекспир, а името му за пръв път ще бъде споменато в подобно качество в новия тритомник от пиеси на най-великия англоезичен писател.

Тритомникът излиза в издателство Oxford University Press, съобщи „Гардиън“.

В издателството разкриха, че името на Мърлоу като съавтор ще се появи на три от титулните страници на драматичната трилогия "Генрих VI", която ще излезе до края на месеца. Подобни поправки са наложителни заради резултатите от изследванията на група от 23 учени от пет различни държави, които са специалисти по Шекспир и литературната му епоха.

„Общоприетият възглед в обществото е, че Шекспир с никого не е работил, а когато през 1986 година експерти предположиха, че 8 от пиесите му съдържат текстове на други автори, някои хора бяха направо възмутени. Оттогава с помощта на специалния познания, на нови методи и технически ресурси бе категорично установено, че през 1986 година ние не сме дооценили работите на Шекспир, написани заедно други съавтори“, поясни водещият експерт Гари Тейлър.

По думите му съвременните учени установиха, че броят на пиесите, над които Шекспир не е работил сам, достига 17 от общо 44. „Успяхме напълно ясно, убедително да установим присъствието на Мърлоу в пиесите на трилогията "Хенрих VI", подчерта експертът от Университета на Флорида.

Кристъфър Марло е английски поет и драматург, съвременни и съперник на Шекспир. Литературните историци отдавна говорят за взаимното влияние между двамата. Съществуват и теории, че Мърлоу е написал произведения, излязли под името Шекспир.

Припомняме някои от най-известните драматургични творби на Шекспир: "Хамлет", „Сън в лятна нощ“, „Ромео и Жулиета“, „Отело“, „Крал Лир“, „Макбет“ и др..