До септември 2017 година Европейската комисия трябва да представи нов механизъм за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона във всички страни членки, реши Европейският парламент.

Евродепутатите приеха с голямо мнозинство доклада за въвеждане на общоевропейски механизъм за демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права.

Така на практика ще се отмени сегашният мониторингов механизъм, който действа само за България и Румъния.

Новата система за проверка ще се състои от обективни критерии и ще се прилага за всички държави. Евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев каза, че сегашния мониторинг на България е използван много пъти, за да бъде сочена с пръст страната, докато в същото време такива проблеми има и в други държави.

Всички държави членки ще бъдат разглеждани по отношение на демокрацията, корупцията, свободата на медиите, съдебната система и основните човешки права в общоевропейски обективен механизъм.

Акцентът няма да се слага само на България и Румъния, разглеждани до момента чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

С приемането на новия механизъм, сегашният Механизъм за сътрудничество и проверка на България и Румъния ще отпадне.

Нашата страна вече няма да бъде дискриминирана, а ще бъде проверявана по реда на общоевропейския механизъм заедно с останалите европейски държави.