Жителите на италианското градче Горино в северната провинция Ферара блокираха тази нощ всички пътища към града заради решението на кметството да приеме група мигранти от Африка и Близкия изток, пише вестник la Nuova Ferrara.

Вчера вечерта кметът Микеле Тортора заповяда да се конфискува малкия хотел Amore-Natura, за да бъдат настанени в него 18 бежанци. В заповедна на кмета се казва, че решението е извънредно и е взето заради липсата на други възможности за приемането на мигранти, насочени в провинцията по указание на висше стоящите институции.

Жителите на Горино обаче се възпротивиха и започнаха да вдигат истински барикади по пътищата към града. Те изкараха цялата нощ на улицата, за да не допуснат влизането на автобуса. Властите се опитаха да им обяснят необходимостта от приемането на мигрантите, но жителите бяха непреклонни. Така бе взето решение мигрантите да бъдат насочени към други места в провинцията.

Градчето обаче продължава протеста си. Телевизия RaiNews 24 предаде, че 2000 местни рибари отказали да излязат в морето, а родителите не са пуснали днес децата си на училище.

„Ние не сме расисти, ние протестираме срещу това единственото място, където могат да бъдат настанени туристи, да бъде отстъпено за мигрантите. Нашият град до голяма степен живее от пристигащите тук туристи, а и нашите старци са свикнали да прекарват вечерите в бара на хотела“, заяви пред журналисти Фаусто Джанела, представител на портестиращите.