„В средата на предизборната кампания за избор на президент и вицепрезидент отново се прави опит гражданите да не чуят най-същественото. Важният въпрос е какво кандидат-президентите смятат да направят за България през следващите пет години; кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават; да бъдат честни към българския народ и да обяснят на избирателите какво смятат да свършат, така че народът да вземе съзнателно решение и да направи съзнателен избор“. Това апелира държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти в Благоевград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът призова който и да е следващият президент, в оставащите дни до изборите да даде отговори на важните въпроси – как ще работи по проблемите на сигурността в региона; как ще работи по кризите – от миграционната, тероризма и отношенията с Русия до вътрешните за страната кризи - как ще работи срещу задкулисието, „така че България да е по-малко зависима от „каки и батковци“, които се събират някъде и решават нещо“.

„Наблюдавам внимателно предизборния дебат и не съм оптимист. Апелирам политическите лидери да използват оставащите дни, за да проведат качествен дебат по проблемите на България, на Европа и на света и по техните решения. Ако продължават да се замерват с „каки и батковци“, това не е честно към българския народ“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до разговор между „две каки“. По същия начин не приемам начинът, по който се сформират правителствата в България, да бъде сведен до „двама батковци, които си говорят“. Ако това е така, значи задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил“, коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос по повод участието му в първото правителство на министър-председателя Бойко Борисов.

Държавният глава припомни, че през 2009 г. е бил сред водещите мениджъри в страната, член на бордовете на най-големите индустриално-търговски и работодателски организации у нас, и е бил част от икономическия експертен екип на ГЕРБ. „Тройната коалиция по това време не даваше отговори на кризата. Не бива дебатът във връзка с бъдещите президентски избори да бъде сведен до това кой с кого си е говорил в миналото. Не съм бил част от тези разговори. Ако бях посочен от някого, щях да бъда зависим от него. Ако бях зависим, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства, които създадох на основата на ясни ценности и след много дебати кой е най-точният за конкретен пост, така че да може да помогне на България в един труден момент“, заяви държавният глава.

„Работил съм с пет правителства, като две от тях съставих“, напомни още президентът Росен Плевнелиев. „Мога да застана зад всеки свой министър и да посоча защо е станал такъв, какво е трябвало да направи, за да помогне на България. Нека останалите, които направиха правителства, да излязат и да кажат на основата на какви принципи са сформирали тези правителства“, призова държавният глава.

„Влизането ми в политиката е резултат от последователните ми действия в условия на криза и като активен български гражданин, който търси решения в тежък за България момент. Влязох в политиката, не защото някой ме е посочил и съм зависим от някого, а защото исках да помогна на България. След две години като министър и пет години като държавен глава стоя гордо и с равносметката, че помогнах на България в труден момент. Действах независимо и по съвест“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че по време на първото сформирано от президента служебно правителство бяха въведени правилата за депозиране на публични средства в търговски банки. „Като държавен глава бях единственият български политик за целия период на преход, който се изправи срещу икономическия интерес на българската олигархия, като наложи тези правила. Има още много какво да се свърши срещу олигархията и задкулисието в България. Нека всички кандидат-президенти да излязат и да кажат има ли задкулисие в България, кое е то, как функционира, кой и по какъв начин смята да се пребори с това задкулисие. Вярвам, че решенията, които съм предлагал, намаляват неговото влияние“, каза още президентът. „Ако политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с безсмислени разговори и да бягат от съществото на дебата за това какво ще свърши следващият държавен глава, ще втвърдя тона още повече. Нека през следващите дни на кампанията да покажем уважение към българския избирател, като му кажем какво ще направим за България“, апелира президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че до приключването на своя мандат ще направи подробен отчет пред българския народ. „Ще отчета всяко свое действие, всяко решение. Българите ще чуят истината от своя президент, а не подметнати думи“, заяви Росен Плевнелиев.