След разпореждане и наложена от Комисията за защита на потребителите (КЗП) санкция онлайн търговец премахна от електронния си магазин невярната информация, че предлаганите от него бижута са придружени със сертификат за качество.

Проверка на контролния орган установи, че въпросните сертификати, с които търговецът е привличал потребителите и които е изпращал на своите клиенти при покупка, са с изтекъл преди повече от две години и половина срок. Нещо повече – оказва се, че същият сертификат може да бъде изтеглен и от интернет, съобщиха от КЗП.

Тези обстоятелства дискредитират и твърдението на търговеца, че всички продавани от него обеци, гривни, колиета и пр. са изпитани в сертифицирана лаборатория.

Невярна се оказва и изложената по отношение на част от бижутата претенция, че не променят цвета си и че предпазването им от намокряне би позволило дългогодишно ползване. За това свидетелства подадена в КЗП жалба от дама, закупила пръстен, чийто цвят станал друг само за няколко дни употреба. Въпреки това тя получила отказ от търговеца да уважи желанието й да върне пръстена в дадения от закона 14-дневен срок.

Към момента на проверката на КЗП е липсвала информация за правото на отказ от онлайн покупката и условията, при които то може да бъде упражнено. Това вече е променено, като търговецът има отделна секция с подробни указания относно реда за връщането, замяната и рекламацията на закупените от него артикули.

В разписаните условия обаче се съдържат някои ограничения на правата на потребителите, с които се цели възпрепятстване на упражняването им. Например, търговецът е посочил, че клиентът има право да предяви рекламация до два дни след доставката, докато по закон този срок е до две години. Освен това прави уговорката, че приема рекламации само в писмен вид – нещо, което законът не предвижда.

При упражнено право на отказ в 14-дневния срок неправомерно е въведено изискването стоката да бъде върната в оригиналната й опаковка без нарушена цялост. Потребителят обаче трябва да има възможност да установи характеристиките на продукта и правилното му функциониране, затова той може да носи отговорност за намалената стойност на стоките при изпробването им, но не и да загуби правото да се откаже от покупката. Според условията възстановяването на сумата при уважено право на отказ пък е само и единствено по банков път, като банковите такси са за сметка на купувача. По закон връщането на парите следва да стане по начина, по който е извършено плащането.

Също така незаконосъобразно търговецът прави уговорката, че може да променя едностранно без предварително уведомление до потребителя всички условия за доставка на предлаганите стоки и каквато и да било друга публикувана на сайта информация. В подобни случаи клиентът задължително трябва да бъде уведомен до седем дни за извършените промени, като има право да реши дали ги приеме или да се откаже от договора.

КЗП изготви писмо до търговеца с настояване да отстрани в 14-дневен срок тези и други констатирани неравноправни клаузи в общите си условия. В случай че той не се съобрази с отправените препоръки, комисията ще заведе колективен иск в съда за прогласяването на тези клаузи за нищожни.