Ромските стипендии няма да се раздават, за тях се кандидатства по сложна процедура. Това заяви пред бТВ министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя подчерта, че учениците от гимназиалния курс, които искат стипендия, ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище. По думите й, за да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна, заяви тя.

Кунева посочи, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. Вече има подадени молби и сред тях има и такива с над 5.50, каза тя.

По думите й е важно да се признае на глас, че има проблем с отпадането на ромските деца от училище поради бедност или социални причини като ранните бракове, например. Проблем, за чието решаване МОН полага усилия чрез допълнителната подкрепа, е че ромските деца срещат затруднения в училище, защото в семействата им не се говори български. Целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, посочи Кунева. Очаквам учениците, които получат стипендия, да са пример за своята общност и да дърпат и други напред, каза още тя.

Министърът беше категорична, че образованието на всички български граждани е ключово за развитието на страната. През 2020 г. една четвърт от влизащите в пазара на труда ще са роми. Икономиката днес изисква все по-специални умения и тези, които не са образовани ще са социално изключени, допълни тя.