Когато Ноелия Гарея била малка, не я приели в детската ясла, понеже била „чудовище”. Днес, на 31 години тя преподава на деца.

Гарея е първият човек със синдром на Даун, който преподава на предучилищна група в Аржентина, и една от малцината в света.

Случаят на Гарея предизвика прецедент след като училището се изправи срещу табуто: може ли човек с познавателен синдром да отговоря за цял клас деца?

Питомците й са на по две и три години и обичливо се тълпят около нея в класната стая на детската ясла Хермонито.

Когато Ноелия им казва, те сядат, за да чуят каква приказка ще им разкаже и я гледат ококорени докато имитира оголила зъбите си акула.

„Обожавам това. Откакто бяха дете, винаги съм искала да бъда учителка, защото децата много ми допадат”, признава Гарея.

Учителката се стреми да научи децата да четат и да слушат, защото „в обществото хората трябва винаги да се изслушват”.

Отдадеността на Гарея дава кураж на колегите й да я назначат да се занимава с малки деца в северния град Кордоба, макар че се чули и силни гласове против.

Въпреки всичко, учители, родители и дори кметът наклонили везните в нейна полза. Те решили, че няма причина Гарея да не обучава най-малките.

Алехандра Сенестрари е била директор на училището, когато назначават Гарея, и веднага усеща, че да преподава е призванието на новата учителка.

Синдромът на Даун е генетично състояние, което се отразява върху физическото и интелектуалното развитие на човек. При Герея заболяването не е повлияло на оптимизма и вярата в собствените сили.

Просълзена, майката на Ноелия Мерседес Кабрера припомня как дъщеря й не е била допусната в детско заведение, защото е „чудовище”. Днес обаче, „чудовището” се усмихва при този спомен и уточнява, че е щастливо „чудовище”, докато педагогът, който навремето я отхвърлил, е „тъжно чудовище”.

Смята се, че учителката със синдром на Даун Ноелия Гарея е първият подобен случай в Латинска Америка.

Гарея влиза в образователната система през 2012 година, когато става помощник учител по четене в Кордоба.

През свободното си време Ноелия обича да танцува латино танци. Мечтае да има деца и дава да се разбере, че вече е срещнала подходящ човек.

Ноелия разказва, че в нейния клас има момченце със синдром на Даун и то е чудесно дете.

„Невероятно е да видиш някого, който толкова прилича на тебе!”, казва Ноелия.