Делян Добрев не е правил нито едно плащане към "Уорли Парсънс", заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг тази вечер.

Петкова обясни, че Добрев е разпоредил да бъде ограничена дейността на "Уорли Парсънс" до извършване на технически надзор. Тогава се подписва и протокол, с който се договарят двете страни да минимализират дейностите заради спрените дейности по АЕЦ "Белене". С това сумата за "Уорли Парсънс" става 890 хил. евро.

“Няма нито едно плащане, което да е направено на база на данъчна основа по фактурите, които са платени”, заяви Петкова. Тя посочи, че са направени няколко плащания - първото е от 10 януари 2013 г. - 735 хил. евро. Следващото плащане е от 31 май 2013 г. - 1. 501 млн. евро. Следва плащане, направено на 24 юни 2013 г., 1.566 млн. евро. “Тези суми впоследствие с протокол от 31 май 2013 и протокол от 30 юни 2013 г. са прихванати”. По времето на плащанията е ясно кой е бил министър - министър е Драгомир Стойнев”, заяви тя и допълни, че не може да коментира с оглед на новите факти действията на прокуратурата.

Петкова уточни, че е направено “прихващане” със задължения, които НЕК е имал към “Уорли Парсънс”. „Нали никой не си мисли, че министърът на енергетиката може да влезе в счетоводството на НЕК и да гледа кой каква фактура издава. Всеки трябва да знае ангажиментите, правата и задълженията си. Приветствам прокуратурата да разследва всичко за АЕЦ „Белене“, коментира още Петкова.

Относно обвинението, че Добрев е разпоредил да се извършват плащания след спирането на проекта, Петкова заяви, че “след 29 март 2012 г. договорът с архитект-инженера е сключен през 2005 г. Впоследствие той претърпява няколко основни изменения. Едно от тях е извършеното през 2008 г. Договорът с архитект-инженера не може да бъде прекратен едностранно. След това се спира проектът след решение на Народното събрание и Министерски съвет.

На „Уорли Парсънс“ се придават специални права, свързани с дейността му по отношение на техническия надзор. Делян Добрев като принципал на БЕХ издава протоколно решение от месец юли 2012 г., с което разпорежда на БЕХ да предприеме всички необходими действия във връзка с бизнес програмата на БЕХ от 2012 до 2014 г., така че да бъде приведена към съответствие с решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“, обясни Петкова.

Тя разказа, че през юни 2012 от НЕК са изпратили писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал, обясни Петкова.

По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“. „Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“.

Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на Министерски съвет. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Теменужка Петкова.

Петкова заяви също, че приветства това, че прокуратурата разследва всичко, свързано с АЕЦ “Белене” и че е сигурна, че прокуратурата ще стигне до лицата, които са виновни за това днес да плащаме над 1.2 млрд. за оборудването на “Белене”, допълни тя.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък. Става дума за избирането на „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ „Белене”.

След съобщението на прокуратурата Делян Добрев подаде заявление за отказ от имунитет и коментира: „Не съм виновен за нищо. Това много бързо ще се докаже в съда”.