Само през последната седмица в Турция са предотвратени 12 планирани терористични атентати, днес 12 кюрдски сепаратисти бяха заловени при съвместна операция на полицията и разузнаването.

Днешната мишена на бомбените нападения е бил Мерсин, град в централната част на Южна Турция, а сред заловените са 3 млади жени, съобщава Анадолската агенция. Всички в групата са членове на кюрдската работническа партия ПКК, обявена за терористична от турските власти. При операцията са иззети голям брой детонатори и устройства за дистанционно управление на мощни експлозиви.

Една от жените Медина А. е била обучавана в изработване на бомби и извършване на нападения и самоубийствени атентати в лагер в селски район, а в Мерсин е влязла с фалшиви документи за самоличност. Тя е била следена от службите и когато се срещнала с други двама от групировката, тримата са задържани. Арестувани са и още петима души, подпомагали и осигурили тайна квартира на Медина, заподозрените са пристигнали в Мерсин от Шърнак и Сиирт, райони в Югоизточен Анадол. Претърсени са чантите, автомобилите и жилищата им, където са открити напълно готовите за взривяване устройства и експлозиви.

В рамките на днешната операция са задържани още 4-има, също с подозрения за участие в планиран атентат. Съдът постанови постоянен арест под стража за двама от групата, разпитите на останалите 10 души продължават в полицейската дирекция.

Днес министерството на вътрешните работи съобщи, че при специализирани операции срещу кюрдските сепаратисти на територията на страната само през последната седмица са блокирани 12 планирани бомбени нападения, 45 терористи са неутрализирани /41 са убити, двама са ранени, 1 е жив и 1 се е предал/, а при операциите с участието на военна авиация – други 50. Зад решетките се намират 217 души, оказвали им помощ и съдействие при подготовката на атентатите и за укриването им в тайни квартири, съобщава информационната агенция „Доган“. Разкрити са и плановете за нападенията – един самоубийствен атентат, 7 коли-бомби, 12 ръчно изработени експлозиви и други оръжия е трябвало да бъдат заложени като капани на различни места. При операциите са открити и иззети 3 435 кг амониев нитрат, 8 кг експлозиви от типа А4, 50 520 литра азотна киселина, 5 ръчно изработени експлозива, 42 мини, 59 дългоцевни оръжия, 6 ракетни установки, 182 гранати и друг боен арсенал. Според официалните данни, ПКК се финансира от търговията с наркотици, с контрабанда на цигари и гориво.

В периода 17-24 октомври е конфискувана дрога на пазарна стойност 65 100 860 турски лири. Трафикът на незаконни цигари възлиза на 5 617 058 турски лири. Бреговата охрана е заловила 3 308 нелегални мигранти, както и 53-има трафиканти, от които 14 са зад решетките в очакване на съдебен процес. Продължават операциите и срещу терористите от Ислямска държава, за седмица задържаните са 113 души, 18 са за постоянно в ареста, при тях са намерени 35 кг тротил, пистолет и 351 патрони, 5 ръчно изработени експлозиви.