Министър-председателят на Индия Нарендра Моди разкритикува като дискриминационна противоречивата мюсюлманска практика на скоростен развод по инициатива на съпруга. Тя дава възможност на мюсюлмани да се развеждат със съпругите си като просто произнесат три пъти думата „талак”.

В Индия разводът „троен талак” е законен по конституция. Основният закон дава право на 1,2 милиарда индийски граждани да съблюдават религиозни закони, когато става дума за брак, развод и наследяване на недвижимо имущество.

Практиката „талак” е атакувана многократно в съда през последните години, а хиндуисткото националистическо правителство на Моди обяви, че иска да я замени с нов всеобхватен граждански кодекс, който ще важи за всички религиозни групи.

Предложението обаче, среща твърда съпротива от мюсюлманската общност, която твърди, че промените ще я дискриминират.

„Какво престъпление е извършила моята сестра мюсюлманка, че някой да може да й се обади по телефона, да й каже „талак” три пъти и да съсипе живота й?”, попита риторично Моди на митинг в северния щат Утар Прадеш.

„Не трябва да отсъждаме несправедливо спрямо нашите майки и сестри в името на религията и общността”, каза президентът в реч, предавана по телевизията.

Утар Прадеш е най-населеният индийски щат и 20 на сто от 200-милионното му население са мюсюлмани.

Моди, чиято партия Бхаратия Джаната, се готви за избори в отделните щати в началото на идната година, каза, че дълг на правителството му е да обезпечи правата на жените мюсюлманки.

„Не трябва да се опираме на религията, когато трябва да зачитаме и за защитаваме жените”, подчерта Моди.

„Избори, гласуване, политика трябва да бъдат отделно: мюсюлманските жени следва да получат правата си”, категоричен е премиерът на Индия.

Някои индийски мюсюлманки напоследък оспорват „тройния талак”, който нарушава човешките им права.

В момента Върховният съд обмисля решението си по петиция, внесена от активисти за правата на жените, които настояват съдебната власт да обяви „тройния талак” за противоконституционен.

Мюсюлманите са малко над 13% от населението на Индия, която е светска демокрация с хиндуистко мнозинство.