2016 г е годината на Северна България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това, според нея е така, защото са извършени ремонти на над 650 км пътища с финансиране от държавния бюджет.

Ремонтите по републиканските пътища продължават и до момента, защото времето го позволява. Паралелно с това се правят заседания за подготовката за въвеждане на зимното поддържане. През първата десетдневка на ноември ще се влоши времето и дотогава трябва навсякъде да има готовност за зимните условия.

2016 г е годината на Северна България,защото са извършени ремонти на над 650 км пътища с финансиране от държавния бюджет. Извършени са ремонти на магистрали, второкласни и третокласни пътища както и на всички съоръжения - мостове, тунели и виадукти. 400 млн. лв. са похарчени за тези ремонти.

Ремонтът на тунела "Витиня" продължава и през следващата година, но другите са до края на тази година. Около 70% от средствата са със специален фокус върху пътищата в Северна България и по-специално в Северозападна България, около Видин и Враца, както и в област Разград. Там са отишли най-много от средствата.

Павлова посочи, че инвестициите се равняват на приходите от винетки. Към 15 октомври приходите от винетки са 300 млн. лв., от които нетните приходи са 283 млн. лв.

Има ръст и в броя на продадените винетни стикери. Те са над 5 млн. броя, въпреки увеличената цена, което показва, че има ръст на броя на дневните стикери. Намаление е отчетено в продажбата на седмичните винетки за сметка на ръст в броя на месечните - 366 хил. бр., а миналата година са били продадени 199 хил. винетки. Около 200 хил. са винетките, които се дават на инвалидите за безвъзмездно ползване, посочи още Павлова.

За готовността за зимата Павлова каза, че само "Витиня" и "Ечемишка" продължават да се ремонтират, другите ще бъдат довършени в края на годината. Ремонтът на двата тунела ще продължи до пролетта и Павлова призова за търпение през зимата, защото тогава ще се налагат допълнителни механизми за отбиване на колите и тежкотоварните автомобили на място. Очаква се през зимата предвижването по магистралата да бъде предизвикателство.

До началото на ноември почистващитефирми трябва да са готови. Проведени са вече срещи с пожарната и са сключени дотовори с всички области. Все още има фирми, които трябва да предоставят документи, а над 3087 машини трябва да се преоборудват за да са готови за зимата и това трябва да стане до 1 ноември, защото се очаква през първите 10 дни да завали и сняг, заяви Павлова.

Инж. Лазар Лазаров коментира, че 28 пътни участъка са ремонтирани включително тунели, виадукти и мостове. "Елешница" ще се продължи да се ремонтира и през пролетта, както и Аспаруховият мост във Варна. Павлова заяви, че необходимите средства за поддържането на пътната настилка е 800 млн. годишно.

Лазаров апелира към шофьорите да си сменят гумите с подходящи за зимния сезон. За магистралите до 2 часа след спиране на снеговалежа трябва да бъде изчистено платното, а до 3 см може да бъде дебелината на снежната настилка. На повечето места в страната областите имат вече налични количества сол, подготвят се и за набавянена пясък.

Павлова коментира също, че и през следващата година ще се плаща винетна такса. Промяна в цената на винетките няма да има. Очаква се 2017 година тол системата да бъде разработена и от 2018 г. да се въведе смесена система с тол такси и винетки.

Относно строителството на АМ "Хемус" Павловакоментира, че са подадени и офертите за първия участък и до края на годината може да се избере изпълнител. За втория участък до Търговище се очаква също да бъде избран изпълнител както и проектанти за участъка след Буаза до Плевен и Ловечи да се провеждат търгове за изпълнители при утвърдени процедури. Средствата ще бъдат от бюджета на страната, посочи Лазаров.