Днес, 24.10.2016 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Според доказателствата от разследването, през 2004 г. „НЕК” ЕАД провел процедура „Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет „Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”. Бил избран изпълнител „Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/, в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - „Фаза на развитие и договаряне на проекта” /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/ и Фаза II - „Фаза на изпълнение на проекта” /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”.