Прокуратурата трябва да повдигне обвинение срещу Белградската Патриаршия, която организира и подтиква към престъпления срещу суверенитета и мира в Черна гора.

Това каза черногорският митрополит Михайло.

"Подкопаването на черногорската конституция от страна на великосръбските партии с цел страната ни да бъде превърната в колония и в републиката да бъде предизвикана гражданска война е пряко продължение на политиката на Сръбската Патриаршия с други средства. Тази Патриаршия, както през 90-те години на миналия век, така и днес не е църква, а терористична организация, която действа срещу Черна гора по заповед на Белград", каза митрополитът.

"В тази църква /сръбската, бел.ред./ и тогава, и днес работят свещеници с опасни намерения, които са във връзка със сегашния вътрешен министър на Сърбия. Помагат им и престъпни структури за да защитят великосръбските интереси и да предизвикат хаос в държавата", се казва в съобщението на митрополита.

Утро припомня, че днес в Белград ще се проведе среща на Бюрото за координация на спецслужбите. Срещата е по искане на премиера Александър Вучич и има за цел да разкрие дали има намеса на сръбски граждани в последните събития в Черна гора по време на предсрочните парламентарни избори преди десет дни. Тогава властите в Подгорица задържаха няколко сръбски граждани по обвинение, че са готвели нападения в Черна гора.