62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година, показва годишното проучване за недостига на таланти на „Менпауъргруп България“.
Данните са от национално-представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.
Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.
Основните причини, посочвани от мениджърите в България за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, IT умения, или езикови и математически умения), 30% - липса на кандидати, и на трето място - 13%, липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.
За справяне с трудностите при намирането на кадри българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част - 50%, предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти - по-възрастни или по-млади от обичайното. Eдна трета от работодателите (33%) използват аутсорсинг на дейности, 30 на сто предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели - например гъвкава или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.
„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на 10-то място през 2016 година, спрямо 4-та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите на проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво“, коментира Надя Василева, управляващ директор на „Менпауъргруп България“.
По мнение на експерта, за да бъдат успешни, бизнесорганизациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.
Най-търсените професии за 2016 г. в България
1. Квалифицирани работници
2. Инженери
3. Шофьори
4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството
5. Лекари и други здравни професионалисти
6. Мениджъри (мениджмънта/корпоративни)
7. Работници
8. Оператори производство/оператори на машини
9. Счетоводители и финансисти
10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България
1. Инженери
2. Квалифицирани работници
3. Мениджъри
4. IT персонал
5. Счетоводители и финансисти
6. Шофьори
7. Лекари и други здравни професионалисти
8. Търговски представители
9. Ръководители на проекти
10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Как е в Европа, Африка,
Близкия Изток и света

Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г. спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. От старта на проучването, най-високият процент работодатели в световен мащаб, посочващи, че изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 година.
Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка /ЕМЕА/ за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от IT персонала и търговските представители.
Мнозинството от работодателите в ЕМЕА - 70% - считат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места, са подобни на тези, които са имали и през 2015 г., докато в световен мащаб, 59% от анкетираните смятат така.
Като основна причина за недостига на таланти, най-голяма част от работодателите в ЕМЕА и в световен мащаб посочват липсата на кандидати - 27% - ЕМЕА, а световен мащаб - 24%.
Най-голяма част от работодателите - в глобален мащаб - 53%, а в ЕМЕА - 60%, следват стратегии за предоставяне на допълнително обучение на настоящите си служители, за да се справят с недостига на таланти.