Помните ли „Дунав мол“? Първият готов от многобройните русенски молове, който така и не отвори и е на път да отиде в историята, без изобщо да влезе в нея. Този месец той ще отпразнува седмия си рожден ден. Но все така самотно празен.
Търговският център в близост до граничния пункт с Румъния имаше дата на завършване 30 октомври 2009 г. и бе завършен в определния срок. Отварянето му бе неколкократно отлагано, докато накрая се разбра, че интерес от наематели всъщност липсва. После за капак и основният инвеститор в проекта „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ изпадна в несъстоятелност и бе национализиран от австрийската държава за 1 евро. В момента на фасадата на „Дунав мол“ виси огромен транспарант с надпис „Продава се“ и мобилни телефони, на които евентуалните купувачи на сградата могат да отправят оферти. За кандидати обаче нищо не се чува.
Телефоните са на „ХЕТА България“, част от международната мрежа на HETA ASSET RESOLUTION AG Group, собственост на Република Австрия. В тази фирма държавата отдели всички активи на „Хипо-Алпе-Адрия“. Това е една от най-големите организации за управление на активи в региона на Югоизточна Европа, като освен в България има собственост в Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Германия и Унгария. На сайта на „Хета България“ и платформата за продажби на „Хипо-Алпе-Адрия“ все още стои обява за продажба на „Дунав мол“. На нея цената липсва, пише само „при запитване“. В сайта се вижда, че обявата е била разгледана 94 пъти. 
„Дунав мол“ трябваше да бъде първият шопинг център в Русе, проектиран по стандартите на ICSC. Съдружници в проекта бяха „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ и русенски бизнесмени, които участваха само с апортна вноска - земята под сградата. Изграждането на мола бе финансирано от австрийската компания с 15 милиона евро, отпуснати на лизинг за срок от 12 години. Сега новият му собственик вероятно ще вика „ура“, ако получи дори една трета от тази сума.