Тежките миризми на нефтопродукти, които притесниха русенци вечерта на 20 срещу 21 октомври, не са превишили нормалните нива на показателите на въздуха. Това са отчели замерванията на трите станции за контрол на качеството на въздуха, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/.
Както „Утро“ писа, за най-вероятен източник на зловонията екоинспекцията посочи „Лубрика“ ООД. Причината - малко преди хората да залеят институциите със сигнали за неприятни миризми, компанията е променила технологичния режим на работа на едно от съоръженията си. Това е довело до залпово изпускане на газове, които бързо са стигнали до източните части на града. Красноречиви са и сигналите за това - между 23 и 0.30 часа 15 души са подали оплаквания за тежка миризма на нефт. За неспазения технологичен режим предстои „Лубрика“ да понесе глоба, казват от РИОСВ.
Всъщност екоинспекторите са проверили още две дружества, които са били потенциален източник на неприятните миризми - „Монтюпе“ ЕООД и „Русе Кемикълс“ АД. В тях обаче нарушения не са открити.