Шофьор действително е погазил правилата, тъй като е притиснал най-встрани по пътя възрастен велосипедист, който му се пречкал и го изнервил, но той не е искал да го блъсне или рани. Тази теза изтъкна Апелативният съд във Велико Търново и облекчи положението на 41-годишния Радослав А., който бе осъден от Окръжния съд в Русе на 3 години затвор. Според съда на втора инстанция обаче за умишлено блъскане не може да се говори, а става въпрос за евентуален умисъл в поведението му и затова оправда водача по отношение на тежките квалификации в обвинението. Така Радослав получи 3 години условно наказание с 5-годишен изпитателен срок. А книжката му няма да бъде отнета за 6 години, а за 4. И това решение обаче може да се обжалва.
Инцидентът е от сутринта на 11 юни 2014 година, когато шофьорът зад волана на червения „Сеат Ибиза“ се изнервил на колоездача Пламен Д., който карал едва-едва в средата на едната лента по натоварената ул.“Потсдам“. Радослав не можел да го изпревари и се тътрел известно време след него, тъй като имало много коли в насрещното движение. Щом лявата лента се освободила обаче, шофьорът тръгнал да го подминава, но след като се изравнил с колоездача за назидание го притиснал към тротоара. Тогава велосипедистът паднал, а шофьори на товарни таксита в района чули ехидния смях на 41-годишния водач и спътника му. След това той се изпарил, а пострадалият бил в безсъзнание. След като бил откаран в болницата, се оказал с временна опасност за живота заради счупения череп и сериозни травми по главата. Отделно 63-годишният Пламен Д. се оказал стабилно пиян - с над 2.5 промила алкохол в кръвта. А виновният шофьор бил издирен часове по-късно и се оказал подпийнал.
Впрочем Апелативната прокуратура също посочи, че мъжът не заслужава затвор, а само условна присъда. Така се противопостави на становището на колегите си от Окръжната прокуратура в Русе.
Отделно съдът във Велико Търново сметна, че шофирането с близо 1 промил алкохол не е сред причините за катастрофата, както и че Радослав не е нарушил правилата при изпреварване.