Кристиана Младенова е в 7-ми клас, учи в 92-ро основно училище „Димитър Талев”, предстои й да кандидатства, за да продължи образованието си и е първият посетител, заедно с родителите си, на изложението, което се провежда днес за средно образование в чужбина.

Тя учи английски от доста време и желае да се образова извън България. Кристиана не крие, че като завърши образованието си иска да остане извън страната ни, защото смята, че зад граница ще се развива по-добре, отколкото в България.

Независимо, че тази инвестиция в децата никак не е малка за българските родители, доста от тях се възползват от тези възможности, сподели пред БГНЕС Бистра Илиева, управител на консултантска къща „Дарби”, която е организатор на Европейското изложение за средно образование в чужбина. То се провежда за шеста поредна година в България. На днешното изложение в хотел „Радисън” са представени 20 пансионатни учебни заведения предимно от Великобритания, а също и от Швейцария, и от Италия.

Възможностите за обучение са за деца от 7-годишна възраст до 18 г., а ценовият диапазон на таксите варират от 28 000 паунда до 36 000- 40 000 паунда в зависимост от учебното заведение. Тази сума включва обучението и пансионата- храна, настаняване, всички допълнителни извънкласни дейности като спорт, арт занимания и др. Учебните заведения се грижат както за обучението на децата, така и за тяхното кариерно и духовно развитие.

Много от учениците продължават образованието си в чужбина, но част от тях се връщат в България, макар че няма точна статистика, отбеляза Бистра Илиева. Все пак, на година около 150 български деца учат пансионатно във Великобритания, допълни тя. Обикновено те заминават на 13 г. , а не от 7 годишна възраст - такова е предпочитанието на родителите им.