„До месец декември сектор „Животновъдство“ ще получи 230 млн. лв. Към момента са преведени 62,4 млн. лв., представляващи 70% от ставките на три от схемите за обвързана подкрепа за говеда, а през следващата седмица предстои максимално възможното авансово плащане на 70% за схемите по обвързана подкрепа за овце и кози.

В седмицата 31.10.-04.11. ще се изплати изцяло преходната национална помощ за овце и кози, авансово преходната национална помощ за говеда, извънредната европейска помощ и помощта de minimis." Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на дванадесетото Национално изложение по животновъдство Сливен 2016, съобщиха от МЗХ.

Десислава Танева подчерта, че сектор „Животновъдство“ отчита растеж във всички категории животни с изключение на млечните крави, които не са под селекционен контрол. Заявените за подпомагане овце и кози са с 13,6% повече, а ръстът при кравите в частта под селекционен контрол и биволите е 18%. „Поздравявам всички животновъди в България за резултатите, които показаха. Трябва да развиваме високопродуктивни породи във всички направления, за да имаме пазарноустойчив сектор“, каза още тя.

Министър Танева пожела успех на изложението и благодари на животновъдите за добрия диалог. Тя изрази надежда, че промените в обвързана подкрепа през следващата година ще се отразят на плащанията по по-справедлив начин.

Министърът на земеделието и храните припомни, че от 26 октомври може да се подават проектни заявления по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Приемът е с целия остатъчен бюджет, който е в размер на 237 млн. евро. Сектор „Животновъдство“ отново има предимство при ранкинга. „Според анализа в първия прием почти половината от одобрените проекти са от животновъдния сектор“, допълни министър Танева.

На изложението са представени над 550 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, и коневъдството. На събитието присъстваха още заместник-министър Васил Грудев, изпълнителният директор на Българска агенция по безопастност на храните д-р Дамян Илиев, кметът на Сливен Стефан Радев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдство проф. Васил Николов.