С мачовете днес „Хасково“-“Монтана“ и  „Нефтохимик“-“Септември“ ще бъде даден старт на баскетболното първенство при жените. Петият отбор - „Берое“, ще почива, тъй като няма съперник. В случая говорим за елитен шампионат, който за първи път от много години ще мине без тим с името „Дунав“.
Някои фенове припомнят този факт и подсмърчат сантиментално в социалните мрежи. Да, Русе няма да има отбор след дълги години на почти абсолютна хегемония и това не е добре. А няма, защото пирамидата беше обърната с върха надолу само и само да се гонят резултати с често странни като класа чужденки. Е, шампионските титли бяха факт, купите - също, но представянето на тима в Европа беше катастрофа. Катастрофата можеше да е и с наши момичета, при това едва ли щеше да е толкова скъпа, но просто ги нямахме.  
Сега ще трябва да се прави обратното, правилното и доста по-трудното - да се сложи широка и здрава основа в школата и оттам да се надгражда с всеки следващ сезон. Ако в такава къща се работи търпеливо, професионално и сериозно, един ден ще изкара под коша наши, добри, можещи и силни баскетболистки.
Докато носталгията държи здраво баскетболните фенове в Русе, четем, че кланът Станкови в „Хасково“ - щерка, татко и мама, подписали договор и със сенегалка. Браво! В „Монтана“ и „Берое“ също се запасиха с камара чужденки.
Бъдете сигурни - тази свещена глупост ги води по пътеката, довела до краха на русенския женски баскетбол. Тази година отборчетата ще са 5, догодина може и да са две.
Честито да е новото първенство в държава, която няма 5 българки за що-годе приличен национален отбор!