В 20 секции от област Русе ще има възможност за експериментално машинно гласуване, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова. 16 от тях ще бъдат разположени в Русе, а останалите четири в Бяла и Ветово. Досега експериментално машинно гласуване имаше само в София, но за предстоящите президентски избори в трите русенски общини за първи път с машина ще може да се пусне бюлетина. 
С техника за машинно гласуване ще бъдат оборудвани секционните избирателни комисии с номера от 51 до 58, разположени в училище „Алеко Константинов“, а 59-тата секция ще е в читалище „Георги Бенковски“. Машинно ще се гласува и в седемте секции в Дойче шуле. В Бяла двете секции ще са в началното училище „Пенчо Славейков“, а във Ветово - в бившето училище на ул. „Васил Левски“ 3. 
И на тези избори машинното гласуване не е задължително. Гласоподавателят ще може да избира по какъв начин иска да гласува, като в секциите ще има и урни за гласуване с хартиени бюлетини. След допускане до гласуване член на комисията ще пита всеки по какъв начин иска да гласува, обясни Маркова, като допълни, че се чакат указания от ЦИК за самата процедура. Все още не е ясно и кога ще пристигнат самите машини.