Отказвам да приема, че проблемът със замърсяването на въздуха в Русе е ясен от 4-5 години, като дори се знаят и имената на виновниците, а няма институция, която да се справи с него и да го реши. Стъписващо е, че са вземани мерки в различни периоди от различни директори на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, но проблемната ситуация продължава. Това заяви в Русе омбудсманът Мая Манолова и обеща, че в най-кратки срокове нейният екип ще направи собствена проверка по казуса. Вследствие от нея Манолова ще излезе с препоръки, които ще изнесе публично, като поясни, че е готова при нужда да предложи и законодателни промени. 
Омбудсманът дойде на извънредна среща с протестиращите срещу обгазяването на града, като обясни, че е включила в последния момент Русе след приемната си в Търговище. Тя бе сезирана от недоволните граждани, които й изпратиха подписка от около 1400 души с искане за чист въздух в града.
На срещата с Манолова присъстваха около 15 граждани, както и директорът на РИОСВ Лилия Атанасова, общинският съветник и бивш директор на РИОСВ Дауд Ибрям и представители на екосдружение от Мартен.
Нямаме информация какво дишаме, само знаем, че това не е нормално. Посочен е основният замърсител - „Монтюпе“, но има и други. Няма законов инструментариум, който да принуди фирмите да спазват еконормите. Това за мен, като гражданин на Европейския съюз, е непонятно. Заради абсолютно нарушените ни права ние се обърнахме към вас, заяви Андреана Николова. 
По време на срещата стана ясно, че директорът на РИОСВ също е разговарял с недоволните хора. Посочено бе и че реално екоконтрольорите няма как да извършат внезапна проверка в „Монтюпе“. Причината - в завода имало строг пропускателен контрол и дори експерти не можели да влизат при по-облекчен режим.
Около 40 минути минават, докато се премине през всички правила за безопасност в завода. В това време те имат възможност да реагират в желана от тях посока и затова неведнъж сме имали предположения, че превключват режима на работа на съоръженията си. Няма обаче как да го докажем, обясни Атанасова. Тя не отрече, че проблем в Русе има и че вечер се изпускат неприятни миризми. Но бе категорична, че няма как да се говори за обгазяване, тъй като концентрацията на вещества е по-ниска и непостоянна.
Искам да подчертая, че „Монтюпе“ няма проблем с изпускането на вещества от комините си. Там всичко е в норми, като дори има устройства, които не позволяват да се превишават разрешените дебити. Проблемът е вътре в самото производство, в самата работна среда, където обменът на въздуха е 4 пъти по-нисък от необходимия според експерти, заяви Атанасова. Затова от дружеството измисляли всевъзможни начини, включително монтиране на прозорци и отвори по самите помещения, през които да изпускат миризмите.
Това изказване срещна бурното недоумение на Манолова и серия от въпросителни какво всъщност е състоянието на самите служители, след като работят в толкова тежка и нездравословна среда. Стана ясно и че едва след намесата на прокуратурата в завода са влезли на проверки експерти от Инспекцията по труда и Здравната инспекция.
И аз, като бивш директор на РИОСВ, казвам, че основният проблем идва от „Монтюпе“. Но явно мерките и ограниченията не решават този проблем и нищо не значат. Затова продължавам да твърдя, че капацитетът на производството трябва да бъде намален. А отделно РИОСВ трябва да замерва 24 часа с мобилна станция показателите на въздуха основно в кварталите „Възраждане“ и „Здравец Изток“, заяви Дауд Ибрям. И посочи, че по време на неговото управление в продължение на 2 години той и екипът му са били „правени на маймуни“ и „са следили по нощите“ завода. А наследничката му Атанасова изтъкна, че и сега положението не е по-различно.
Самата Манолова коментира, че нито солената санкция от 500 000 лева, нито приложените мерки в „Монтюпе“ подобряват положението, затова бе категорична, че ако се докаже виновността на завода, за нея решението се крие в спиране на производството. Тя заяви, че ще настоява всяка отговорна институция да си свърши работата и ще посочи, ако през годините някоя от тях е бездействала. Отделно омбудсманът изрази крайното си недоволство от бавното правораздаване от страна на Върховния административен съд по отношение на завода и обеща да изпрати писмо, в което да настоява за спазване на съдебните срокове при вземане на решения.

Нефтените зловония в четвъртък вечер идвали от „Лубрика“

Миризмите на нефтопродукти, които заляха с оплаквания спешните телефони в четвъртък вечерта, най-вероятно са дошли от „Лубрика“. Това заяви директорът на екоинспекцията Лилия Атанасова.
Сигналите за тежки зловония са започнали да валят след 23 часа на 20 октомври. Те са идвали предимно от живеещи в кварталите „Здравец“, „Здравец Изток“, „Родина“, а по-късно и от района на ул.“Борисова“. Общо 15 са регистрираните официални оплаквания, след които екоинспектори са тръгнали на проверки в Източната промишлена зона.
По думите на Атанасова, след 23 часа в „Лубрика“ е имало смяна в режима на работа и заради това заводът е най-вероятният източник на зловонията.