Съветът за човешки права на ООН откри специалното си заседание, посветено на сирийския град Алепо. В неговото начало върховният комисар за бежанците към ООН (ВКБООН) Зейд Раад ал Хюсеин призова за незабавно действие срещу „престъпленията с исторически мащаб“, които се извършват там.

Сесията, свикана от Великобритания с цел приемане на резолюция, осъждаща действията срещу контролирани от бунтовниците части на града от страна на сирийската армия и Русия.

Предполага се, че в тази част на града има обсадени около 250 000 цивилни.

„Обсадата и бомбардирането на източните части на Алепо не са просто трагедии, те също така представляват престъпления от исторически мащаб“, каза Зеид, който определи войната в Сирия като „прокси конфликт“.

Очаква се резолюцията да бъде приета до края на днешния ден.

В същото време от ООН съобщиха и че планираната за днес евакуация на хора от източните части на града се отлага, заради липса на необходимите гаранции за сигурността на хуманитарните работници.

„Медицинската евакуация на болни и ранени за съжаление не можа да започне по план тази сутрин, тъй като необходимите условия не бяха спазени“, заяви представител на хуманитарната служба на организацията.