САЩ и Турция се договориха да разширят съвместните си действия, за да се справят с „Ислямска държава” и да нанесат трайно поражение на джихадистите, съобщи говорител на Пентагона.

Американският министър на отбраната Ащън Картър, който е на визита в Анкара, разговаря с президента Реджеп Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм и колегата си Фикри Ишик.

„Двете страни се договориха да поддържат непрекъснат контакт по целия спектър теми от общи интерес, което включва координация и продължаваща прозрачност в усилията на коалицията да нанесе на ИД трайно поражение”, посочи говорителят на американското военно ведомство Питър Кук.

По време на разговорите Картър препотвърди подкрепата си за стратегическия съюз между САЩ и Турция и обеща, че Вашингтон ще „продължи да стои рамо до рамо с нашия съюзник от НАТО срещу общите заплахи”.

САЩ желае Турция да се въздържа от военни операции в Ирак без да е получила съгласието на Багдад, опасявайки се, че вербалните престрелки може да застрашат крехката договореност съперничещите си религиозни и етнически милиции да бъдат държани вън от централната част на Мосул.

Зачитането на иракския суверенитет е „важен принцип”, каза Картър пред репортери на борда на самолета на път за Турция.

Висш американски военен представител каза, че Вашингтон е призовал и двете страни да „намалят реториката”.

Визитата на Ащън Картър беше предшествана от удари на турски бойни самолети по подкрепяни от САЩ милиции в Северна Сирия, включително и срещу сирийски кюрдски бойци.

Картър трябва да посети и Обединените арабски емирства преди срещата на военните министри от международната коалиция срещу ИД във вторник в Париж.

В сряда американският министър на отбраната ще участва в министерска среща на НАТО в Брюксел.