Черногорските власти потвърдиха, че разполагат с доказателства срещу 14-те сърби, обвинени в заговор срещу прозападния премиер Мило Джуканович.

За ареста на сърбите беше съобщено в неделя, когато в републиката имаше парламентарни избори. В сряда съдебните власти решиха да задържат арестуваните под стража за 30 дни.

Специалният прокурор за дела срещу организираната престъпност и корупцията Миливое Катнич обясни снощи в телевизионно предаване по частния канал Tv Vijesti, че властите са предотвратили прехвърлянето на оръжията на групата в Черна гора от Албания, а заловеното въоръжение е било унищожено.

Прокурор Катнич посочи, че организираната престъпна група искала да вземе властта като пролее кръвта на невинни граждани. Магистратът каза също, че засега не е ясно кой е поръчител на действията на заговорниците.

Предполагаемият им лидер Братислав Дикич – бивш началник на жандармерията в Сърбия и антинатовски активист, отхвърля обвиненията срещу него.

Адвокатът на Дикич каза, че клиентът му пристигнал в Черна гора, за да посети манастира Острог.

Демократичната партия на социалистите на Мило Джуканович спечели 36 от общо 81 места в парламента и трябва да се коалира с малки партии, за да продължи да управлява малката балканска държава с население от 620 000 души.