Издали сме червена бюлетина, той е в Германия и германските власти са отказали неговата екстрадиция. Това каза министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на въпрос за издирването на турския гражданин Фарук Бекташ, който премаза семейство край Драгоман.

Тя не даде конкретен отговор обаче на въпроса защо германските власти са отказали такава екстрадиция. „Те имат някакви аргументи, които аз не знам”, каза Бъчварова и обеща, че специално ще се заинтересува да каже какви са те. Вътрешният министър посочи, че така са преценили, ние приемаме тяхната позиция.

През август от МВР обявиха, че разполагат с данни, че причинителят на тежката катастрофа край Драгоман Фарук Бекташ най-вероятно се намира в Германия и по този повод се очакваше да има резултат от издадената вече европейска заповед за арест. Това обяви тогава заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. „Нямам информация, че турският гражданин Бекташ се намира в Турция. По-голяма е вероятността той да се намира в друга страна, за която ние сме направили съответните постъпки в момента. „Не искам да влизам в детайли. При предприетите мерки има издадена европейска заповед за арест на лицето и той, уверен съм, в скоро време ще бъде върнат в България за стартиране на процедурата”, добави Арабаджиев.

Тежката катастрофа стана на 24 юли. Двамата мотористи - Таня и Бойко Бойкови, тръгнали с мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Фарук Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги. Тежката катастрофа и решението на съдийката Недялка Николова, която промени мярката в "домашен арест" обаче предизвика гнева на българските мотористи, които подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Те настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватно наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.