Д-р Петко Колибарски е от Ловеч. През 1988 година завършва Медицинския институт в Плевен, след което започва работа в болницата в родния си град. През 1994 година защитава специалност „Хирургия“ и продължава професионалната си реализация в хирургичното отделение в Ловеч. От 2014 година д-р Колибарски работи като хирург в МБАЛ „Медика“ в Русе.

- Д-р Колибарски, какво представлява острият апендицит?
- Това е неспецифично възпаление на апендикса, който се намира в началото на дебелото черво и след време закърнява. Важно е да се отбележи, че процентът на смъртност от острия апендицит все още е доста висок и се движи между 5 и 10% от смъртните случаи. Заболяването най-често се среща при децата на възраст от 5 до 16 години. При възрастните обаче картината е атипична и затова болките в корема не трябва да се омаловажават.
- От какво се предизвиква това остро възпаление?
- Най-често причината за възпалението на апендикса е запушване на канала му, който е кух орган. Тогава храната, която попадне в него, не може да излезе навън и това води до възпаление на апендикса. 
Причинители могат да бъдат ентерококи и по-рядко стрептококи и стафилококи. Инфектирането може да стане по ентерогенен път - от нормалната бактериална флора на червата, по хематогенен - при ангина, пародонтоза, и по лимфогенен път - от съседни органи. Последната причина се среща най-често при жените, тъй като едно от неговите чести анатомични разположения при нежния пол е тазовото, където са тръбите и яйчниците. Това изисква поставяне на много точна диагноза при жените, защото много често нещата се припокриват и ако лекарят няма достатъчно опит, може да обърка острия апендицит с аднексит /възпаление на маточните тръби и яйчниците/ или с бъбречна криза и лечението да отиде в съвсем друга посока.
При ентерогенният път, който е най-честата причина за острия апендицит, бактериите, които нормално се намират в червата на здрав човек, преодоляват лигавицата на апендикса, проникват в стената му и предизвикват възпаление.
- На какво може да се дължи това?
- Предразполагащи фактори са: понижени защитни сили на организма, застойни явления в резултат на прегъване, срастване, запушване от фекалии на апендикса. Повишеното налягане в лумена на апендикса пък уврежда лигавицата. Получават се лезии и микроорганизмите причиняват огнищно, а след това и дифузно възпаление. Причинители могат да бъдат още хранителният режим, тъй като месото води до атония на червата, и нарушено кръвоснабдяване поради тромбоза и спазъм, водещи до огнищна некроза в стената на апендикса.
- Какви са симптомите на острия апендицит?
- Заболяването най-често започва с разхвърляна болка по целия корем, като впоследствие тя се локализира в дясната коремна половина. Тогава човек получава гадене, стига се до еднократно или двукратно повръщане, при което левкоцитите се повишават и болката остава постоянна.
- Какво трябва да направят пациентите при тези признаци?
- Когато болката в корема е в долния етаж вдясно, пациентът задължително трябва да направи консулт с хирург. Винаги съм казвал, че рекламата „Когато ви заболи корем, пийте спазмалгон“, която в момента върви по телевизиите, е престъпление и тези, които са я измислили, са за съд. Затова аз категорично казвам - не пийте спaзмалгон, а вървете на лекар. Престъпление е и когато при болки в корема пациенти започват да си слагат топли кърпи или да пият болкоуспокояващи медикaмeнти. Тогава клиничната картина се завоалира, получава се леко намаляване на оплакванията, но в същото време острият апендицит напредва. Джипито винаги може да прецени дали пациентът трябва да отиде на гастроентеролог или на хирург, но болката в корема не трябва да се подценява.  
- Кога се стига до спукване на апендикса?
- Когато гнояса, апендиксът се спуква и това е най-тежкото усложнение на острия апендицит. Нарича са гноен перитонит, който бива няколко вида. Когато е само около апендикса, перитонитът е локален. Когато е разпространен в две области в стомаха, имаме дифузен перитонит и когато е в целия корем, е тотален перитонит. Това е тежко остро хирургично заболяване с висок процент на смъртност. Такива случаи се срещат често, ако пациентите започнат да лекуват сами болката в корема. Лечението става само по оперативен начин и в днешно време с напредване на методите на изследване и с усъвършенстване на техниките за операциите, с новите мощни антибиотици и с реанимацията, с която болниците разполагат и провеждат, острият перитонит се преодолява. Добрият изход все пак зависи от разпространението му, но тези пациенти са обречени за цял живот на множество сраствания в корема и с оплакване от болки.
Тук ще дам един скорошен пример. 30-годишна русенка, която е женена във Франция, но е дошла на гости при роднините си в Русе, получила болки в корема сутринта. На слeдващия ден тя дойде в МБАЛ „Медика“ и по време на прегледа установих остър апендицит. Тя не можа да повярва и ми трябваше доста време да я убедя, че ако не се подложи на операция, може да се стигне до тотален перитонит. Момичето се съгласи, оперирах я и тя си замина за Франция по живо, по здраво.
- Какво съветвате пациенти с болки в корема?
- Първо да отидат на лекар, а не да лекуват болките в корема с аналгитици и да слагат топло на стомаха. Всяко отлагане на посещението при лекар може да доведе големи усложнения, които както вече казах, могат да останат за цял живот. В МБАЛ „Медика“ денонощно има дежурен хирург, който може да направи преглед и да вземе мерки навреме.