Шест номинации с русенски адрес се борят за авторитетната музикална награда „Кристална лира 2016“.
В раздела „Балет“ примабалерината на Русенската опера Весела Василева е предложена за приза „Кристална лира“ за две от ролите, които публиката аплодира горещо: за Одета-Одилия от „Лебедово езеро“ и за Китри в „Дон Кихот“ на Минкус. 
Кандидат за наградата е и русенският хор „Дунавски звуци“ към читалище „Ангел Кънчев“ - номинацията е за неговото изпълнение на Половецки танци от Бородин по време на фестивала „Мартенски музикални дни“ и по случай 80-годишнината на хора. 
За „Кристална лира“ е номиниран и роденият в Русе цигулар Светлин Русев, който отскоро е назначен за артистичен директор на Софийската филхармония. Предложението за него е именно за концерт със Софийска филхармония под диригентството на Жан-Бернар Помие в зала „България“ през март тази година.
В раздела „Постановъчен екип“ за приза е предложен екипът, осъществил новата русенска постановка на „Севилският бръснар“ на Росини през август тази година. Това са режисьорът Боян Иванов, диригентът Карло Донадио, диригентката на хора Стелияна Димитрова-Хернани, хореографката Ангелина Гаврилова и художничката на декора и костюмите Яна Дворецка. 
Оркестърът на операта е с номинация за приза заради финалния си концерт на тазгодишните „Мартенски музикални дни“. За „Кристална лира“ отново е номиниран и директорът на операта в Русе Найден Тодоров - този път за операта „Селска чест“ и „Стабат Матер“ на Росини, изпълнени в Русе, за „Турандот“ и „Бал с маски“ в НДК и за два концерта. 
Наградите „Кристална лира“ ще бъдат връчени за 20-и път на тържествена церемония на 1 ноември в Държавния музикален театър в София.