До този момент няма абсолютно никакви данни в общинска или областна администрация, които да показват, че в Русе се предвижда изграждането на лагери или какъвто и да е друг вид подобни бази и обекти за настаняване на мигранти, и не са правени постъпки от държавни органи и институции. Русе не е град, в който трябва да се изграждат подобни центрове, и аз ясно и категорично ще отстоявам тази позиция докрай. Това каза кметът Пламен Стоилов на вчерашната сесия по повод приемането на декларация от общинските съветници против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип. Документът бе предложен от групата „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ и бе подкрепен от всички останали в общинския съвет. Кметът подчерта, че подкрепя вносителите, като отбеляза, че по никакъв начин няма да се възползва от правомощията по наредбата за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в България.  В тази връзка Стоилов посочи, че общината не е подавала заявление до Държавната агенция за бежанците за мигранти, с които може да сключи споразумение за интеграция по смисъла на наредбата. 
Отношение по темата взе и Мирослав Славчев от „Атака“, който припомни, че този проблем е от година и половина и че от партията са инициирали през 2015-а допитване до русенци, което е показало, че гражданите не искат тук да има мигранти и бежанци. Проблемът не е само на Русе, а е национален. Общинският съвет не може да спре този процес и затова апелирам да предприемем по-сериозни инициативи, отбеляза още съветникът. 
Има полза да подкрепим декларацията. Ние като общински съвет трябва да изразим позиция и кметът да има черно на бяло волята на общинския съвет, ако някой започне да го притиска, каза Александър Неделчев от БСП. 
Няма как да ми бъде оказан натиск по какъвто и да е начин, тъй като за мен най-важен е ангажиментът към гражданите и към общинския съвет, заяви категорично Стоилов.