Четирима русенски майстори на кулинарното изкуство са включени в шестчленния български национален отбор, който представя страната на Световната кулинарна олимпиада в германския град Ерфурт. Сладкарят на отбора Александър Иванчев е майсторът на креативните десерти, очаровал различни публики не само в България. Другите трима русенци са Владимир Тодоров - категоричният победител в дисциплината „Готвач на България“ в състезанието за националната кулинарна купа през тази година, както и Александър Тодоров и Сали Али, също завоювали престижни награди в надпреварата в Пловдив. Капитан на отбора е Милен Панев, а другите двама състезатели са Кирил Спасов и Ярослав Матев. 
Повече от радостно е, че две трети от отбора, който от вчера мери сили с останалите още 1600 майстори кулинари в най-авторитетното световно състезание за готвачи, e от Русе, каза шеф Ивайло Димитров, председател на русенския Клуб на професионалните готвачи и вицепрезидент на Българската асоциация на профи готвачите. Олимпиадата, която започна вчера, ще продължи до 25 октомври, екипите мерят идеи и умения в няколко дисциплини, обясни шеф Димитров, който е участвал в предишните две световни състезания. През петте дни майсторите от 50 държави ще употребят около един тон месо, 1,2 тона риба, 20 хиляди яйца, 5 тона зеленчуци и 700 кг картофи. Освен това в работа влизат 150 кг захар и 100 кг сол. 
Нашите състезатели са едни от най-младите, но аз съм убеден, че за тях е много важно да изпитат усещането за участие в големите битки с най-добрите готвачи в света, каза шеф Димитров. Според него русенските момчета са доказали, че притежават дарба, че имат интересни идеи и че едно такова „хвърляне в най-дълбоките води“ на кулинарните сблъсъци ще им бъде от голяма полза. А за Русе е изключително престижно да бъде представен на такова високо ниво, допълни Ивайло Димитров, който продължава да мечтае да направи от родния си град кулинарна столица на България.