Общият брой на секциите в чужбина е 307 в 71 държави. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на БГНЕС.

В Берлин ще има две секции, в Мюнхен - три, Франкфурт - две, в Мадрид - три, във Виена в посолството са две секциите. В Джакарта секцията е закрита заради липсата на достатъчен брой желаещи да гласуват и заради липсата на целесъобразност на разходите за общо петима души, които биха гласували там. В Сингапур може да се гласува в генералното консулство.

Днес са проведени консултациите с политическите партии и коалиции за образуването на секционни избирателни комисии извън страната. Консултациите са били ползотворни и е имало съгласие на членовете на секциите. Те са в 77 места 7-членни, а на другите места ще са 5-членни. Към момента са представени предложения за попълване на местата в тези секции.

Регистрирани са към момента две социологически агенции. Относно машинното гласуване е подписан договор със Сиела норман, която единствено е представила оферта за 500 машини и 35 допълнителни машини, които ще служат за разяснителната кампания. В тези избори машинното гласуване ще бъде приобщено към гласуването с бюлетини и ще бъде отчетено в резултатите на изборите. В рамките на следващата седмица ще бъде представено и машинното гласуване, обясни Андреев.

Определени са и 500-те секции, където ще се гласува машинно. Тези секции ще бъдат в различни райони из цялата страна.

Камелия Нейкова обясни за жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК през последната седмица във връзка с неправомерно използване на лични данни. Има постъпили шест такива жалби - една за националния референдум и пет за президентските избори. Останалите жалби са срещу решения на ЦИК - пет жалби, по които са образувани производства и са насрочени делата и се чака решението на съда.

Нейкова посочи също, че на 22 октомври е последният ден, когато избиратели с увреждания, които не могат да отидат до урните, могат да поискат да гласуват по настоящ адрес.

Тя допълни и че ЦИК е подготвила малки брошури, за национален референдум и за президентските избори. Подготвен е информационен лист за гласуване извън страната, както и такъв, който е за гласуването за президент и за национален референдум. С "Български пощи" тези материали ще бъдат разпространени в Агенциите по заетостта, НАП, НОИ и там, където има повече движение на граждани, както и на местата за гласуване в изборния ден, защото това не са агитационни, а информационни материали.

Относно промените в Изборния кодекс и това как ще се отрази това върху ЦИК и подготовката за изборите, Андреев заяви, че се следят обсъжданията на промените.

Забавяне не би следвало да има, тъй като законодателят при всички случаи ще предвиди срокове в които да се извършват тези допълнителни действия. Промените са основно в две насоки, едното - това е по отношение на броя на секциите извън страната, които ще трябва да бъдат разкрити и на второ място - промяна в методиката при отчитането на резултатите от изборите по отношение на квадратчето “Не подкрепям никого”, което няма да промени самите срокове, т.е. да забави изборния процес”, коментира Андреев.

Относно цената, Камелия Нейкова обясни, че план сметката се утвърждава от Министерски съвет и към момента не може да се иска нищо, след като окончателните промени в Избирателния кодекс станат факт, и има допълнителни дейности, които изискват дофинансиране, тя заяви, че се надява Министерство на финансите да реагира като бъде обезпечено изпълнението на закона. ЦИК не може да направи предложения за повече пари по предположения.

Относно разкриването на повече секции във Великобритания стана ясно и, че там ще има 16 нови секции. Цветозар Томов коментира, че във Великобритания режимът е уведомителен и там няма нужда да се дава разрешение от страна на Обединеното кралство за разкриването на допълнителните секции.