Професор Стивън Хокинг откри Центъра Ливърхълм за бъдещето на изкуствения интелект (AI), който ще изучава приложенията, които включват все по-умните телефони (смартфони), роботи хирурзи и бойни дроиди в стил „Терминатор”.

Финансиран с 10 милиона паунда (11,2 милиона евро) от фонда Ливърхълм, целта на центъра ще е да обезпечи използването на AI в полза на човечеството.

В словото си на откриването Хокинг каза, че никой не може да предрече какво може да бъде постигнато с изкуствения интелект.

„Вероятно с инструментите на тази нова технологична революция ще можем да поправим някои от вредите, нанесени на естествената среда от предишната революция – индустриалната”.

„Със сигурност ще се стремим да изкореним болестите и бедността. Всеки аспект от живота ни ще се промени”, каза Хокинг.

„Казано накратко, успех в създаването на изкуствен интелект ще е най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация”, смята британският учен.

В работата на центъра ще участват университетите в Оксфорд, Кембридж, калифорнийският Бъркли и Кралският колеж в Лондон.

В Центъра ще има екипи изследователи в различни области, представители на промишлеността и аналитици, които ще работят върху широк спектър проекти – от правилата за използване на автономни оръжия до влиянието на AI върху демокрацията.

„Изкуственият интелект е много вълнуващ. Практическите му приложения могат да ни помогнат да се справим с важни социални проблеми, да облекчим много от задачите си във всекидневието”, изтъкна Маргарет Боудън – професор по когнитивни науки и консултант от Центъра за бъдещето на изкуствения интелект.

Като се оставят настрана катастрофичните сценарии, в които роботите се освобождават от човешка опека, развитието на изкуствения интелект ще даде възможност роботи да извършват почти всички човешки дейности, което ще се отрази върху милиони работни места.

„Не трябва да разглеждаме изкуствения интелект като нещо, което ни измества, а като нещо, което ни прави обогатява и ставаме по-способни: ще можем да вземаме по-добри решения въз основа на по-добри налични данни и прозрения”, подчерта директорът на Центъра Стивън Кейв.

„Важното е да осигурим гаранции, че интелигентните изкуствени системи имат цели, съответстващи на човешките ценности”, да сме сигурни, че компютрите няма да еволюират спонтанно в „нови нежелани посоки”.

В развитието на изкуствен интелект инвестират Google, Apple, Microsoft, Sony и Volkswagen.