Основните акценти от дебата между двамата основни претенденти за държавен глава – Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ, и ген. Румен Радев, издигнат от БСП. Първият телевизионен дебат между двамата се проведе по бТВ.

Основни послания:

Цецка Цачева: Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес. Евроатлантическият път на България е без алтернатива и нашата страна получава само ползи от него. Ако бъда избрана за президент, ще отстоявам тази ценностна ориентация

Румен Радев: Промяната е неизбежна. Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор нито рецитатор на чужди тези. Той трябва да формулира ясни национални цели, да обединява – не да разделя, да може да казва „не”, когато е под натиск.

Външна политика:

Цецка Цачева: Активна и балансирана външна политика в рамките на евроатрантическата ориентация на България.

Румен Радев: Балансирана и независима външна политика. България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма, но това не означава, че ние трябва да си създаваме врагове извън тези съюзи.

Бежанска криза:

Цецка Цачева: Оградата е само един елемент от защитата на границата, ще разчитаме на Европа. Не приема, че има увеличение на мигрантския натиск.

Румен Радев: Имаме една сигурна граница и в момента това е единствено сръбската граница. Нашата граница е пропусклива. Не виждам драконовските мерки на държавата, които да пресекат каналджийството.

Армия:

Цецка Цачева: За модерна и професионална наша армия в рамките на силите на НАТО с надежда да се създаде обща армия на Евросъюза.

Румен Радев: Политическата върхушка години наред пренебрегваше проблемите и сега въоръжените сили са в плачевно състояние. За мен трябва да има силно начално военно обучение.

Русия и Украйна:

Цецка Цачева: Санкциите срещу Русия трябва да се преразгледат. Ако не се отменят, ще настоява за компенсации за България. Крим е част от Украйна.

Румен Радев: Ние трябва да преследваме нашите интереси – и икономически, и търговски. Крим де юре е украински, де факто над Крим се вее руския флаг.

Турция:

Цецка Цачева: Подкрепям позицията на правителството за екстрадиране на 7-те турски граждани.

Румен Радев: Експресната и тиха екстрадиция на 7-те турски граждани ме навежда на мисълта, че България има някаква зависимост от Ердоган.

Изборен кодекс:

Цецка Цачева: За задължително гласуване, не приема промени в Изборния кодекс в последния момент.

Румен Радев: Всеки българин трябва да има правото да реши дали да гласува и как.

За членството в БКП:

Цецка Цачева: Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но и не се гордея.

Румен Радев: Аз мога само да се гордея от всичко, което съм направил

Оценка на Росен Плевнелиев:

Цецка Цачева: Имаше сложен мандат, справи се съставянето на 2 служебни правителства.

Румен Радев: Г-н Плевнелиев взе правилното решение и с облекчение ще напусне поста си.

Защо трябва да е президент:

Цецка Цачева: Трябва да стане президент, за да продължи България да бъде фактор на стабилност и да продължат реформите.

Румен Радев: Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен президент - лидер, който взема отговорни решения в трудна обстановка.