Президентът не трябва да бъде рецитатор на чужди тези. Той трябва да обединява, не да разделя. С тези думи ген. Румен Радев, кандидат за президент от БСП, се включи в дебат по бТВ срещу основния си опонент Цецка Цачева от ГЕРБ.

В началото Радев изложи основните си послания: Първият ми приоритет е сигурността. Вторият ми приоритет е балансирана и независима външна политика. Третият ми приоритет е да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите.

Запитан дали се чувства комфортно.след като последните социологически проучвания дават 8% разлика между двамата и има ли време да настигне Цачева, Радев каза: Има достатъчно време, кампанията е много динамична. Той бе категоричен, че неговата битка е за доверието на всички български граждани и за бъдещето на България.

Национална сигурност

Според Румен Радев компромис не трябва да се прави с подготовката и социалния статус на хората, които са в структурите на националната сигурност. Най-големият проблем е, че политическата върхушка години наред пренебрегваше проблемите на националната сигурност, затова в момента въоръжените сили са в плачевно състояние, заяви той. Генералът беше категоричен, че отдавна знае и се бори за проблемите на въоръжените сили – и като офицер, и като генерал, и като командир на Военновъздушните сили.

Радев припомни, че в правителството на Пламен Орешарски оградата по границата е била започната. Тогава бяха наказани двама достойни генерали заради висока цена на оградата, тогава тя струваше 250 хил. лв. на километър, каза той и напомни, че оградата е некачествено изпълнение. В момента оградата, която вие строите струва над 1 млн. лв. на километър, защо парламентът срамежливо мълчи, обърна се Радев към Цачева.

Запитан дали институциите се справят с бежанската криза, ген. Радев заяви: Имаме една сигурна граница и в момента това е единствено сръбската граница. Нашата граница е пропусклива. Ако питате нелегален мигрант от Лъвов мост, ще ви каже, че няма проблем да я пресече, добави той.

Според него най-сериозни са проблемите с трафика и каналджийството. Не виждам драконовските мерки на държавата, които да пресекат каналджийството, посочи Радев и добави, че ако той е държавен глава би свикал Консултатитен съвет по национална сигурност (КСНС), на който да се вземат адекватни мерки.

Каналджийството е общ проблем – и на изпълнителната власт, и на парламента, и на президентството, категоричен бе Радев.

Той изрази позиция и по въпроса защо България тихомълком върна 7 души на Турция преди броени дни: Проблемът е, че България продължава да губи суверенитет. Тази експресна и тиха екстрадиция не говори добре. Никой не бърза да връща така хора. Никоя държава не действа така бързо, заяви Радев. Това ме навежда на мисълта, че България има някаква зависимост от Ердоган, каза той.

Според него факт е, че България трябва да води задълбочен диалог с Турция, тъй като от там идват редица заплахи, но въпросът е от каква позиция ние тръгваме към г-н Ердоган – от позицията на слабия, или …, запита Радев.

На въпрос кой трябва да охранява българското небе, ген. Радев беше категоричен: Разбира се, че трябва и можем да го пазим с нашите съюзници, но при две условия – никога срещу заплащане и винаги съвместно, тоест никога без наши летци и самолети.

Външна политика

Няма никакъв проблем, ако жена застане на чело на Българската армия, каза още Румен Радев. Ако г-жа Цачева стане държавен глава тя трябва да бъде върховен главнокомандващ и на въоръжените сили, и на Българската армия, продължи Радев.

България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма, но това не означава, че ние трябва да си създаваме врагове извън тези съюзи, добави Радев и уточни, че никога не е казвал, че България трябва да преразгледа участието си в НАТО. Казал съм, че България трябва да преразгледа начина си на участие в НАТО.

Радев поздрави Цачева относно позицията й по повод икономическите санкции срещу Русия. Той констатира, че Крим деюре е украински, де факто над Крим се вее руския флаг.

На въпроса какъв участник е България между Турция и отношенията й с ЕС, той каза: Не приемам г-н Местан да бъде посредникът между Турция и България. Ние имаме добри отношения с Турция, но трябва да внимаваме какво става с нея. Турция трябва да изпълни условията, за да бъде ясно, че споразуменията трябва да се спазват и едва тогава може да се говори за безвизов режим, категоричен бе кандидатът за президент.

Правомощията на президента

Президентските правомощия са достатъчни, но зависи как се оползотворяват, смята Румен Радев и се обяви категорично против въвеждането на президентска република.

Запитан за квадратчето "не подкрепям никого", той каза, че е против методиката за изчисляване на резултатите от президентските избори, приети през месец март.

Всеки българин трябва да има правото да реши дали да гласува и как, каза Радев по повод задължителното гласуване. Той каза, че ще гласува на референдума, защото има ясна позиция по поставените въпроси.

На въпроса защо трябва той да е петият президент, ген. Радев заяви: Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен президент - лидер, който взема отговорни решения в трудна обстановка.