Жена в активна възраст, която би трябвало да пази със съвети и предупреждения старите хора около себе си от пипалата на телефонните измамници, постави незавидния рекорд за най-млада жертва на това безскрупулно престъпление.
В понеделник около 16.30 часа на домашния телефон на 51-годишна жена се обадил мъж, който се представил за главен инспектор Димитър Димитров от Второ РПУ. С твърд глас той обяснил на жената, че неговите хора са се добрали до информация, че тя ще бъде измамена и трябва да съдейства за залавянето на престъпниците. Веднага след това по телефона се обадил друг мъж, който казал, че е ортопед и трябва да направи спешна операция на неин близък срещу 8000 лева. Повярвалата на предупреждението на „главния инспектор“ жена влязла в роля и приела да даде парите.
Веднага след приключването на разговора „Димитров“ пак се обадил и я уведомил, че всяка дума от разговора й с измамника е записана и тя трябва да съдейства за залавянето на набелязалата я банда. За целта трябвало да остави уговорената сума в плик до табло на Енергото до блок зад банка в центъра, което ще бъде наблюдавано от цивилни полицаи.
Щом някой се докосне до плика, ние ще го заловим, а после ще ти върнем парите, успокоил я „Димитров“. След това се обадил лекарят, на когото жената казала къде ще остави парите.
Така след няколко обаждания през цялата нощ жената била убедена да опразни банковата си сметка и във вторник в 9.30 часа изтеглила 8000 лева и следвала стриктно указанията на „полицая“. След като до следобед никой не й върнал сумата, потърпевшата отишла в Първо РПУ за съдействие, но разбрала, че е платила доста солиден данък наивност.
При другата измама пък баба цели две седмици се надявала, че полицаите, на които помогнала да заловят телефонни измамници, ще й върнат парите. 93-годишната жена попаднала в мрежата на мургавите морални изроди на 3 октомври. Тя също била убедена да помага на властта, но този път от измисления инспектор Димитър Николов от Главна дирекция „Полиция“. Детайлите в по-нататъшното развитие говорят, че в този случай бандитите не просто са измъкнали парите от старицата, а и садистично са се забавлявали, като я плашат и разиграват, докато я подчинят напълно на волята си.
Инспекторът първо смразил кръвта на бабата с новината, че полицията е открила списък с набелязани за обир, в който е и нейното име. Покрай това ловко успял да научи имената и адреса й. Веднага последвал съвет жената да събере всички пари и ценности в найлонова торбичка и да ги сложи в хладилника. След 30 минути обаче телефонът отново звъннал и „полицаят“ дал други указания. Понеже имало сигнал, че престъпниците се канят да влязат в апартамента й и основно да го претърсят, най-добре било тя да вземе пликчето от хладилника и да го метне през балкона, за да се съхранява на сигурно място в полицията.
Докараната до паника жена извадила от хладилника пакета със 7000 лева и два дамски златни пръстена за още 600 лева и го пуснала през терасата си. След това обажданията секнали и тя си отдъхнала. Оставало само да й върнат парите, но след като две седмици никой не я потърсил, във вторник тя потърсила полицията, за да преживее поредния шок от истината за фалшивата полицейска операция.
С тези два удара телефонната мафия закръгли на 45 измамените мъже и жени в Русе и региона от началото на годината и отчете завидните 178 000 лева немъчени приходи.