19-годишният студент Пламен Г. се сдоби вчера с благосклонната присъда от 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и 1 година без право да шофира. Той стигна до съд, след като още като бъдещ абитуриент, който бил взел книжка преди 5 дни, причини тежка катастрофа, при която загина 22-годишният Драгомир С. Присъдата може да се обжалва.
Тийнейджърът бе осъден заради инцидент от 29 март 2015 година, когато се радвал на току-що издадената си шофьорска книжка и кръстосвал улиците на града с „Опел Корса“. В следобедните часове карал по бул.“България“ в района на Охлюва. Преди да мине под моста, видял, че пред него в средната пътна лента се движи ситроен. Щом наближил, Пламен решил да го изпревари, но без да подава мигач и без да съобрази, че в лявата лента вече има автомобил, който също е тръгнал да изпреварва. Това бил 22-годишният Драгомир зад волана на „Хонда Сивик“, който пътувал с майка си. Драгомир видял, че колата пред него тръгва да прави маневра, без да подаде сигнал, затова веднага скочил на спирачките, за да избегне удар. Сблъсъкът обаче се оказал неизбежен и лявата част на опела се блъснала с дясната част на хондата. В резултат колата се отклонила косо наляво, колелата й блокирали, продължила движението си и се ударила в метален стълб на уличното осветление, след което избухнала в пламъци. 
Младият шофьор Драгомир починал на място от получената тежка черепно-мозъчна травма. Пламен и пътуващите в неговата кола и свидетели от друг автомобил веднага се притекли на помощ, като започнали да гасят пожара. От горящата кола обаче успели да извадят само майката на загиналия шофьор. Впрочем частична вина за тежкия инцидент имал и Драгомир, тъй като карал със 103 км/ч при допустими 80 км/ч, докато скоростта на Пламен била около 70 км/ч и съвсем в разрешените граници.
Вчера състав на Русенския окръжен съд отчете, че вижда многобройни смекчаващи вината обстоятелства и затова студентът заслужава занижена присъда.