Отчет за работата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ през целия й мандат от създаването до 2016 г. ще бъде представен днес на заседанието на общинския съвет. Близо 240 талантливи русенци са получили подкрепа по линия на фонда „Лицата на Русе“ и са станали посланици на града пред света, отчитат от фондацията. В последните две години по инициатива и с подкрепата на фондацията са реализирани 226 събития с 11 945 активни участници от страната и чужбина, подпомогнати са 60 проектни екипа и са реализирани 1747 творчески продукта. 
Сред инициативите на фондацията са Парадът на ретро автомобили, международните фестивали на пясъчните и на ледените скулптури, с нейна подкрепа се осъществяват Грийн рок фест, музикална академия „Алегра“. Благотворителната кампания „Талант без граници“ за обновяването на клавирните инструменти в Националното училище по изкуствата за 9 месеца е събрала 181 364 лв., казват от фондацията. И припомнят, че те за трета поредна година провеждат конкурс за присъждане на званието „Посланик на свободния дух в моето училище“. 
През 2013 г. общият бюджет на фондацията е 101 хиляди лева, през 2014-а - 248 780 лева, а през 2015 г. - 278 426 лева. Това са и единствените финансови параметри в отчета, като се изключат парите за пианата в НУИ и общата сума на международен проект, в който фондацията е партньор. Както и в годишните публични отчети, и в този за 4-годишния мандат липсват конкретни данни за получени и изразходвани средства.