Началникът на отделение „Ортопедия“ в Университетската болница проф.Пенчо Косев е предложен за Медик на годината 2016 от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, стана ясно на тържеството по случай Деня на българския лекар - 19 октомври, когато се чества празникът св.Иван Рилски Чудотворец. Проф. Косев се състезава с още 28 претенденти от останалите районни лекарски колегии в страната. Резултатът ще стане известен днес.
Петима русенски медици получиха грамоти за вчерашния им професионален празник.
Общопрактикуващият лекар д-р Росица Гецова е предложена за наградата за проявена принципност, колегиалност, внимание и разбиране към здравословните проблеми на многобройните пациенти в листата й.
Началникът на отделение „Инвазивна кардиология“ в „Медика Кор“ и ментор на 16 кардиолози д-р Лъчезар Николов е награден за професионални успехи, принципност в работата и добро отношение към младите си колеги.
Съдебният лекар д-р Пламен Димитров получи грамота за активното му участие в работата на лекарската колегия в Русе и за експертните мнения, които е давал на заседанията.
Психиатърът д-р Валентин Иванов получи наградата за проявявана етичност към колеги и пациенти.
Гастроентерологът и началник на вътрешно отделение в болница „Юлия Вревская“ в Бяла д-р Георги Лунгалов е номиниран заради проявен висок професионализъм. 
Грамотите връчи д-р Евелина Димова, зам.-председател на Лекарския съюз в Русе.
Русенската колегия на съсловната организация, която е най-старата и една от най-активните в страната, единодушно номинира петимата колеги за приза „Медик на годината 2016“ заради тяхната всеотдайност в работата им, каза д-р Димова.