Няма съмнение, че един от най-обсъжданите въпроси с наближаване на зимния сезон е отоплението на дома. Когато избирате вида му, трябва добре да се изясни от какво имате нужда в дома си и какви са навиците на семейството Ви. В търсене на отговор на въпроса „Какви отоплителни уреди да изберем?”, сме анализирали някои от най-разпространените начини на отопление и сме разгледали техните качества и недостатъци.

КЛИМАТИЦИ. Както знаем, климатиците, освен че охлаждат през лятото, чудесно затоплят жилището през зимата. Това е един добър вариант за високи сгради, тъй като при този вид отопление няма нужда от никакво гориво, а и опасността от пожар е сведена до минимум. Нещо много важно при тях е, че температурата в жилището може да се регулира по наше желание. Недостатъкът е, че те въртят един и същ въздух от стаята, при което задържат замърсяванията вътре. По този начин стават предпоставка за болести и настинки.

ВЕНТИЛАТОРНИ ПЕЧКИ. Вентилаторните печки не са толкова комфортни, колкото климатиците. Те насочват топлия въздух в строго определен сектор, което не винаги е достатъчно, за да се затопли цялата стая равномерно. Друг недостатък при тях е, че те консумират доста електроенергия и по този начин не са рентабилни за цялостно отопление на дома. От друга гледна точка, голямо предимство е, че веднага имате на разположение топлина, в случай, че се нуждаете от бързо затопляне.

ПАРНО ОТОПЛЕНИЕ. Ако сте от късметлиите, които се радват на такъв вид отопление в дома си, вие сигурно се наслаждавате на равномерно затоплен апартамент във всяко негово кътче. Това е много ценено предимство, тъй като комфортът на постоянната, равномерна топлина е несравним. Ако искате да увеличите топлообмена на този вид отопление, можете да поставите зад радиаторите специален топлоотразяващ екран, изработен от картон, върху който е залепено алуминиево фолио.

МАСЛЕНИ РАДИАТОРИ. Те са много икономични и безопасни. Единственият им недостатък е, че много бавно се загряват. Това трябва да се има предвид, ако разчитате само на такъв вид отопление. Освен това са доста опасни, ако имате малки деца, тъй като се нагорещяват целите. Предимство е, че има много степени и може да поддържат температурата в стаята на едно добро ниво.

КАМИНИ И ПЕЧКИ НА ТВЪРДО ГОРИВО. Те са по-подходящи за автономни къщи, заради опасността от пожар, но в последно време често се използват и в апартаменти. Голям недостатък е, че предизвикват замърсяване на дома, заради образуването, макар и в малки количества, на димни частици. Плюс е, че отделят голямо количество топлина и са много подходящи за просторни, големи помещения. Напоследък много актуални са камините, които използват за гориво пелети.

Това са само малка част от начините за отопление на Вашия дом, но надяваме се, едни от най-разпространените. Анализирайки добре техните качества и недостатъци, ще можете да направите разумен избор за своя апартамент в Русе или къща.