Саудитски принц беше екзекутиран, след като беше признат за виновен в убийството на свой сънародник.

Според коментатори прилагането на най-тежкото наказание по отношение на член на кралското семейство е опит за убеждаване на саудитците, че пред закона всички са равни. Това става в момент, в който кралството преживява безпрецедентни промени, съобщи агенция Блумбърг.

Принц Турки бин Сауд ал Кабир е признат за виновен в това, че застрелял друг саудитец след сбиване. Присъдата била потвърдена от два висши съда и приведена в изпълнение във вторник по кралска заповед, съобщи вътрешното министерство чрез Сауди прес ейджънси. Министерството не даде повече детайли по случая.

Осъдени убийци, изнасилвачи, наркотрафиканти и извършители на въоръжени грабежи – както от местните жители, така и чужденци - често са обезглавявани в Саудитска Арабия. Но екзекутирането на член на кралското семейство, които наброява хиляди, е рядко събитие. Една от последните известни екзекуциите на човек с кралска кръв беше на един принц, който уби чичо си крал Фейсал през 1975 г.

Халид ал Сауд, член на кралското семейство, написа в Туитър след екзекуцията, че „такива са законите на аллах и това е подходът в нашата благословена страна“. Абдул-Рахман ал-Лахем, известен саудитски адвокат, определи екзекуцията като „велика новина“, казвайки, че „най-великото нещо е, че гражданите могат да видят, че законите се прилагат по отношение на всеки“.

Досега през тази година в саудитска Арабия са екзекутрани 108 души, сред които 47 мъже, обвинени в свързани с тероризма престъпления. През миналата година екзекуциите са били 158.