Двама турски граждани, поддържали акаунта на интернет феномена под името "Фуат Авни" в Twitter и чрез него провокирали редица скандали с разкритията си за управляващите в Турция, са избягали в България след проваления опит за военен преврат в Турция и тихомълком са били предадени обратно на турските власти.

Разкритието е направено от бившия министър на вътрешните работи Ефкан Ала, паднал жертва на реконструкцията на кабинета след метежа от 15 юли т.г., при разпит пред парламентарната комисия за разследването на преврата.

Twitter феноменът под името "Фуат Авни" не е един човек, като част от групата, която го създаде, вече е в затвора, а другите са издирвани. Тази група се е занимавала с проучване на правителствени документи, събирала е и огласявала данни, отваряла е досиета, подслушвала е хора от правителството. После е започнала подслушвания на хора от партиите извън управляващата ПСР. Така се е превърнала в огромна организация. Средно годишно подслушваните от нея са между 250 хиляди и половин милион души. "Ако един от тях говори с 10 души, смятайте за какво мащабно подслушване става дума", казва Ала пред разследващата комисия, пише БГНЕС.

Скандалните разкрития на групата "Фуат Авни" в социалната мрежа започват от аферата 17-25 декември 2014 г., когато в грандиозни корупционни схеми са изобличени 90% от управляващите. Всичко започна със скандалите с корупция при обществени поръчки с двама синове на министри от тогавашния кабинет на Ердоган, разкрити в края на 2013 година. Западни експерти и журналисти от германското списание Der Spiegel са категорични, че публикуваните данно от "Фуат Авни" са с висока степен на достоверност. В рамките на 2-3 месеца са сменени десетки директори на службите за сигурност, но е нужно време за това в националното разузнаване. Според ексминистъра Ала 99% от служителите в разузнаването са сменени, 35 хиляди са преназначени на други места, 5-6 хиляди са уволнени, но много от тях в съюз с магистратите са върнати на постовете си. Голяма част от разузнавачите са пенсионирани и близо 40 000 души се простиха с работата си в сектора, пише в.“Джумхуриет“.

Турските власти все още не са наясно колко са онези, които захранват с конкретни данни профила на "Фуат Авни", но е известно, че двама от тях са успели да се прехвърлят в България и са предадени обратно. Кога са преминали границата, кога българските власти са ги върнали на Турция, не се съобщава нито в турските медии, нито пък българските са били известени официално, което напоследък се наложи като традиция. В Турция пишат, че "Фуат Авни" е избягал в България, но всички там са наясно, че става дума за група, контролираща и огласяваща данни, които компрометират правителството в Анкара.

Според бившия турски вътрешен министър Ефкан Ала със сигурност има и други, свързани с мистериозния акаунт в Twitter, които обикалят Европа, но още не са разкрити. Пишещите под това име са хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието, имат над 3 млн. последователи в социалната мрежа, след като се регистрираха на 18 февруари 2014 г. в нея. Името "Фуат Авни" стана широко популярно, след като огласи данни от грандиозната афера за корупция и подкупи в космически размери от декември 2014 г., за редица нередности в изборите и тайните операции на кабинета. На 20 юли, 5 дни след опита за военен преврат, бе арестуван Акиф Мустафа Кочийт, нарочен за главатар на групировката. Той бе директор на финансовото разузнаване в правителството, разследването срещу него продължава.

Припомняме, че тихомълком на 10 август МВР предаде бизнесмена Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас. На 14 август пак на ГКПП Капитан Андреево-Капъ куле българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК. Още един последва съдбата им на 30 август. На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално "връчват" на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени в участие в организацията на Гюлен ФЕТО, открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния, а веднага на следващия ден българското МВР изпадна в обяснителен режим за това, че действията на нашите власти се научават от турските медии. Все пак беше съобщена и новина – бегълците от демокрацията на Ердоган са били разкрити при митническия контрол на Дунав мост, нещо, което на турските журналисти им беше спестено от техните официални източници. Сред екстрадираните доброволни жертви на незаконния трафик са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. Всички те са обявени за издирване от регионалните полицейски дирекции заради подозрения за връзки с организацията на проповедника в Пенсилвания Гюлен, обвинен като организатор и командващ преврата от 15 юли. МВР обясни, че е предало седмината в рамките на споразумението за реадмисия с Турция и защото те не поискали убежище, макар че споразумението за реадмисия се отнася за граждани от трети страни.

Предаването на издирваните в Турция лица става пред камерите на журналистите в Одрин, за българските обаче това са тайни операции, за които никога няма съобщения от съответните институции.