Движението по Дунав мост ще бъде спирано по 6 часа дневно на 21, 22 и 23 октомври. Причината е техническо изпитване на моста от румънска страна, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“, като се позовава на писмо от румънската Национална компания за автомагистрали и национални пътища. В момента обаче между двете страни вървят разговори за възможно най-безболезнения вариант при изпитанията.
Все още няма нищо официално по направеното искане, но в устен разговор с колегите от Гранична полиция в Румъния разбрах, че техническото изпитване на моста ще се направи в полунощ в събота и неделя за по три часа и тогава движението ще бъде спряно, каза вчера за „Утро“ директорът на РД „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев.
Така ще бъдат предотвратени километричните опашки от тирове, които се натрупват в Русе и Гюргево при всеки проблем на моста.
Ремонтът на Дунав мост започна в края на февруари и първоначално трябваше да приключи преди началото на май, за да не се затруднява туристическият поток от Румъния към България и солидният товарен трафик от и към Западна Европа. После се оказа, че пусковият срок е краят на лятото, след това се заговори за късната есен. Преди месец окончателно приключи рехабилитацията на настилката и точно тя ще бъде подложена на изпитания. Оцененият на 30 милиона евро ремонт обаче продължава. В момента на съоръжението работи машина, която подменя парапетите и тя вероятно ще има нужда от още един месец, за да изпълни предвидените дейности. Хубавото е, че след нейното изтегляне няма да се наложи ново затваряне за изпитания.