Спешният ремонт на Изборния кодекс преди президентския вот влиза на първо четене в правната комисия в парламента утре. Депутатите ще разгледат общо 12 законопроекта за промени в кодекса, в четири от които се предлага отмяна на задължителното гласуване. Техни вносители са Четин Казак от ДПС и нечленуващите в парламентарни групи депутати Лютви Местан, Георги Кадиев и Велизар Енчев.

Макар да е препоръчано и от експерти, засега предложението за отмяна на задължителното гласуване не среща подкрепата на мнозинството. То бе въведено през април по настояване на Патриотичния фронт.

Изборният кодекс ще се променя дни преди президентските избори заради методиката за отчитане на резултатите от тях, според която определените за действителни според кодекса гласове "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат. Според юристи това противоречи на конституцията, която изисква преброяването на всички действителните гласове. Миналата седмица ГЕРБ и Реформаторският блок спориха кой е инициатор на опцията,която може да се нарече "Глас срещу всички", и на методиката за отчитане на изборните резултати.

След поредната намеса на премиера Бойко Борисов в понеделник вечерта ГЕРБ, реформаторите и Патриотичният фронт стигнаха до консенсус по казуса "Не подкрепям никого". За да няма противоречие с конституцията, протестният вот ще се отчита при определянето на изборните резултати при мажоритарните избори - за президент и за кмет, но няма да се брои при пропорционалните - за парламент, за представители в Европейския парламент и за общински съветници. Така е удовлетворено искането на Реформаторския блок гласовете "Не подкрепям никого" да не вдигат изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в Народното събрание.

Депутати от БСП предлагат опцията "Не подкрепям никого" направо да отпадне от бюлетините.

Другата тема, по която мнозинството постигна консенсус в понеделник, са секциите в чужбина. За да задържи подкрепата на Патриотичния фронт, ГЕРБ склони таванът за броя им да отпадне, но само за държавите от Европейския съюз (ЕС). Така се очаква ограничението за най-много 35 изборни бюра в Турция, САЩ и Канада да остане.

Депутатите от ДПС и отцепниците от ДОСТ обаче са против такова решение. Четин Казак предлага промени в Изборния кодекс, според които секции в чужди държави да се разкриват на места, на които преди пет години са гласували поне 100 избиратели. АБВ предлага органичението за секции извън България да бъде 55 броя за всички страни, а лидерът на ДСБ Радан Кънев - то да отпадне.

И Четин Казак, и Лютви Местан предлагат да е разрешена предизборната агитация на чужд език, ако има осигурен превод на български.