Германия е готова да играе по-активна роля във военно-техническото сътрудничество в Европа. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен на конференция с участието на 200 висши военни от бундесвера.

„Промените са необходими. Изолацията и самоограниченията няма да решат проблемите, с които ние се сблъскваме в света, в Европа и тук в нашата страна“, каза тя.

Фон дер Лайен припомни за агресивните действия на Русия, разрушителната сирийска война и разгарящите се конфликти в Африка. „Германия е готова да участва, ... да поеме по-голяма отговорност“, подчерта министърката на отбраната и добави, че този „правилен път“ ще изисква много пари и време.

Урсула фон дер Лайен заяви, че министерството на финансите се е съгласило до 2020 г. да увеличи разходите за отбрана с 10 милиарда евро, които ще бъдат похарчени за нови оръжия и увеличаване на числения състав на армията. Това решение се нуждае от одобрението на Бундестага, но е само стъпка към изпълнението на целта: да се отпуснат 130 милиарда евро за инвестиционни програми до 2030.

Фон дер Лайен се спря отделно на въпросите на европейската сигурност. Евросъюзът с неговите 500 милиона жители, 1,5 милиона военнослужещи и общ годишен военен бюджет от над 200 милиарда евро е далеч от реализирането на своя потенциал в тази област, смята тя. В същото време фон дер Лайен подчерта, че не става дума за конкуренция с НАТО, който полага всички усилия за укрепването на своята отбрана на изток с цел да се противопостави на нарастващата военна мощ на Русия.

Европа се нуждае от нови структури, способни оперативно да реагират на разнообразните предизвикателства, категорична е германската министърка на отбраната.