По новия закон не може да има търговска реклама в учебниците, познавателните книжки и учебните помагала. Наличието на такова в стари учебници и помагала , налага тяхното преработване.

Това става ясно от отговор на Министерството на образованието и науката (МОН) във връзка с текст от учебно помагало, в който са цитирани три вериги за бързо хранене.

Помагалото „Чета и разбирам“ за IV клас е било отпечатано през 2013 г., когато Законът за народната просвета не е забранявал наличието на продуктово позициониране в учебното съдържание. Обръщаме внимание, че в новия Закон за предучилищното и училищното образование, който е в сила от 1 август тази година, има изрична разпоредба (чл. 152, ал. 2), според която в учебниците, познавателните книжки и учебните помагала, които са част от учебни комплекти, не може да има търговска реклама. МОН проведе разговори с издателя на учебното помагало и получи уверения, че същото ще бъде преработено, заявяват от ръководеното от Меглена Кунева министерство.

От там припомнят, че съгласно новия закон само учебниците и познавателните книжки подлежат на одобрение от министъра на образованието и науката. Процедурата по оценяване и одобряване на проектите включва два етапа. Първо, от оценители, определени от министъра на образованието и науката, съгласувано с председателя на Българската академия на науката, които проверяват съответствието на проектите с държавния образователен стандарт за учебниците. Допуснатите до втори етап учебници се разпращат на началните учители или учителите по съответния предмет в цялата страна за одобрение относно тяхната пригодност за прилагане в училище. Учебниците и познавателните книжки, събрали над 50% положителни оценки от учителите, се одобряват със заповед на министъра.

Според действащия от тази година закон Министерство на образованието и науката вече няма да одобрява учебните помагала, които подпомагат предучилищното и училищното образование, и ще се предлагат свободно в търговската мрежа. В тази връзка екипът на МОН призовава издателите да проявяват необходимия професионализъм и отговорност при изработването на учебните помагала. Отново приканваме учителите, разумно и отговорно да използват по-голямата свобода, която новият закон им дава, като особено внимателно подбират учебните материали, по които ще преподават.

В момента се провеждат процедури за одобрение на нови учебници по новия учебен план и учебни програми, като в съответствие с поетапното им влизане в сила понастоящем се провеждат процедури за одобрение на учебници за I и V клас. Преди началото на учебната година приоритетно бяха одобрени учебници по история и цивилизации за V клас в съответствие с новата учебна програма по този учебен предмет, която е напълно различна от досегашната програма. Новият учебен план, съгласно закона, влиза в сила за учениците, които през учебната 2016/2017 г. постъпват в I и V клас. През следващата година ще бъдат открити процедури за нови учебници за II, VI и VIII клас.