Нещо особено се случва, когато най-високопоставеният представител на международна организация критикува резолюция, която по-голяма част от държавите членки в нея са гласували да бъде приета.

Това пише списание „Икономист“ по повод на различията в позициите на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и приетата от държавите членки резолюция за Източен Йерусалим.

Статусът на светите места в града, най-вече на известния на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като Харам ал Шариф, е дипломатически въпрос като никой друг, продължава още изданието.

То също така цитира и Бокова, която по-рано заяви в своята позиция, че „наследството на Йерусалим е неделимо, и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града”.

Най-провокативната част от резолюцията, която е подкрепена от Русия и Китай, но неодобрена от САЩ и пет държави от ЕС, е това, че на няколко места посочва почитаното йерусалимско плато само с неговото арабско ли мюсюлманско наименование, продължава „Икономист“.

Въпреки това според израелски коментатори, цитирани от изданието, не всичко в приетата резолюция е лошо за Израел. Текстът признава „важността на стария град на Йерусалим и неговите стени за трите монотеистични религии“ и се въздържа от определени обвинения, които присъстваха в предишни чернови на резолюцията. В тях се посочваха обвинения, че Израел се е отнасял неправилно спрямо археологически находки от византийските, християнските и мюсюлманските епохи на града.