Три от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица преминаха през рентгенологичен преглед в края на миналата седмица. Екип от ветеринарни лекари, воден от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков направи снимки на Бойка, Гошо и Мишо, за да се установи причината за болежките, които са ги налегнали напоследък, съобщиха от „Четири лапи”.

През 2011 г. Бойка беше транспортирана от зоопарка в Русе до Парка за танцуващи мечки, за да претърпи уникална операция на луксация на тазобедрена става на задната дясна лапа. Професионалната лекарска намеса беше необходима заради получената травма в малката, тясна и влажна клетка в зоопарка. През 2014, след като най-накрая незаконният зоокът край Русе беше закрит, Бойка беше преместена за постоянно в най-голямото убежище за мечки на Балканите. Направеното в петък рентгенологично изследване установи, че раната е зараснала отлично, но Бойка изпитва болка, тъй като не се е образувал достатъчно хрущял в ставата. Беше назначено медикаментозно лечение, което ще облекчи състоянието на седемгодишната мецана. При ветераните Гошо и Мишо (съответно на 29 и 30 г.) бяха установени изменения в лакътна и колянна стави, както и артроза и остеоартроза, породени от напредналата им възраст. За да се намали дискомфортът им ще започне лечение с противовъзпалителни и хондропротектори.

За да могат всички мечки в парка да се движат повече, предстои обогатяване на жизнената им среда. През есента, когато животните са най-активни в търсенето на храна, тя ще бъде поставяна в импровизирани скривалища високо в дърветата.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.