Полицейски кучета, обучавани в сграда, намираща се близо до тежко бомбардирания център на специалните полицейски части в Анкара, са започнали програма за възстановяване заради стреса, който взривовете по време на преврата от 15 юли са им причинили.

По думите на полицейската служителка Мерве Хилал Ашъкдоган целият персонал на обекта е отишъл на работа, веднага щом полицейският център до него е бил бомбардиран, пише в. "Хюриет".

„Избухна пожар. Всичко беше като бойно поле. Всички кучета, които се обучаваха, лаеха и тичаха наоколо“, каза Ашъкдоган, която е и ветеринар. Сред животните е имало и майка, която е родила няколко кученца само ден по-рано.

По нейните думи полицейските кучета са започнали да страдат от поведенчески разстройства вследствие от силния шум при експлозиите.

„Те започват да лаят, когато чуят и най-малката експлозия... Имат неочаквано поведение. Също така проявяват поведенчески разстройства и спрямо своите треньори“, допълни тя.

По тази причина ветеринари и треньори са съставили специална програма за рехабилитация на животните, която е протичала паралелно с тренировките по охрана и откриване на експлозиви и наркотици.

Турската полиция има на щат около 400 кучета, които са обучавани най-вече за откриване на експлозиви.

По време на преврата сили на метежниците бомбардираха редица сгради в турската столица, сред които парламентът и военни съоръжения.