Медальон от злато, принадлежал на легендарния рапър Тупак Шакур (1971-1996), бе предложен за продажба в САЩ. Цената на рядкото украшение е 125 хиляди долара, съобщи в неделя Ти Ем Зи (TMZ).

Скъпоценността представлява осемстранен жетон от злато с корона, инкрустирана с диаманти. Долната част е повредена от куршум, който, както съобщава собственикът на списанието Moments in Time Хари Зимет, е бил предназначен за рапъра. По-голяма част от печалбата от продажбата ще отида при членовете на семейството на Шакуру, които са собственици на украшението.

Инцидентът, при който е пострадал медальонът, става в Ню Йорк две години преди смъртта на рапъра. Няколко души го нападат във фоайето на звукозаписно студио, обират от него скъпоценности за 40 хиляди долара и стрелят по него. Пет куршума попадат в целта, един от тях улучва медальона, висящ на гърдите му.

След кратка, но знакова музикална кариера рапърът беше застрелян на 7 септември 1997 година и почина от раните си 6 дни след това. И до ден днешен той остава едно от най-значимите и слушани имена в жанра.

Краткият, но бурен живот на Тупак е бил обект на редица документални филми, сред които и шедовърът Tupac: Ressurection от 2003 година, номиниран и за „Оскар”.

Има и игрален филм All Eyez On Me, кръстен на едно от най-известните парчета на рапъра.

Вече добил известност в началото на 90-те рапърът обаче води изключително противоречив живот, като прекарва 9 месеца в затвора заради обвинения в изнасилване.

След стрелбата през 1994 година се ражда и враждата с дотогавашния му приятел и също толкова популярен рапър Ноториъс Би Ай Джи , когото Тупак обвинява за организирането на покушението срещу него.

След 4 издадени приживе албума, Тупак е прострелян отново, този път фатално, в Лас Вегас.

Обстоятелствата около убийството на Тупак Шакур и евентуалните му връзки с подземния свят остават неразкрити.

Кристофър Уолъс, както е истинското име на „големия враг” на Тупак Ноториъс Би Ай Джи, е убит на 9 март 1997 година, няколко месеца след някогашния си приятел.