В понеделник ще започне военната операция за освобождаването на гр. Мосул в Иракски Кюрдистан от Ислямска държава (ИД), съобщи телевизия „Скай нюз-Арабия“.

Според официални източници в Ииракски Кюрдистан атаката ще започне утре сутринта.

По-рано беше съобщено, че официално за началото на операцията ще бъде съобщено от иракските власти в следващите няколко часа.

Мосул, чието население е близо 500 000, е считан от джихадистите от ИД за тяхна столица в Ирак. Градът беше предаден на практика без бой от иракската армия на джихадистите на 10 юни 2014 г. Операцията по освобождаването му трябваше да започне в началото на октомври, но окончателното решение за началото на тази мащабна военна акция остава в ръцете на иракския премиер Хайдер ал-Абади.

Президентът на русия Владимир Путин призова водената от САЩ коалиция да избегне жертвите сред цивилното население при атаката срещу Мосул. „Надяваме се нашите американски приятели и в този случай и нашите френски партньори да действат избирателно и да направят всичко, за да минимизират – и още по-добре да не допуснат – цивилни жертви“, каза Путин в телевизионна пресконференция от форума на БРИКС в индийския щат Гоа.